Polojasno
22°
Bratislava
Slovensko prehralo spor pre zákaz zisku poisťovní. Zaplatíme milióny!
Zdielať na

Slovensko prehralo spor pre zákaz zisku poisťovní. Zaplatíme milióny!

Holandský akcionár, ktorý vlastní Union zdravotnú poisťovňu, spoločnosť Achmea vyhrala v piatok svoj dlhotrvajúci právny spor so Slovenskou republikou. Od Slovenska teraz môže požadovať náhradu škody vo výške 22 miliónov eur a náhradu trov za 3 milióny eur. Podľa arbitrážneho tribunálu totiž SR porušila ustanovenia investičnej dohody medzi Holandskom a Slovenskom...

Milióny eur od Slovenska

Podľa hovorkyne Union ZP Judity Smatanovej medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že v roku 2006 a 2007 SR porušila ustanovenia investičnej dohody medzi oboma krajinami zásadnými zmenami v legislatíve poisťovníctva s cieľom vytlačiť a poškodiť investorov súkromných zdravotných poisťovní, medzi ktoré patrí aj Achmea.

Podľa výroku Medzinárodného arbitrážneho tribunálu musí SR zaplatiť spoločnosti Achmea 22 miliónov eur ako kompenzáciu za škody, ktoré holandská firma utrpela počas platnosti poškodzujúcich opatrení. Ďalej musí uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou tri milióny eur. Achmea je od piatku oprávnená požadovať od SR platbu celkovej čiastky náhrady.

Cena za zákaz zisku zdravotných poisťovní

Willem van Duin, predseda predstavenstva spoločnosti Achmea, k rozhodnutiu povedal, že rozhodnutia obidvoch súdov jasne poukazujú na to, že akékoľvek pokusy presadiť vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní sa skončia neúspechom za cenu veľkých nákladov slovenských daňových poplatníkov. "Tieto peniaze by bolo lepšie použiť na zlepšenie kvality slovenského zdravotníctva. Union a Achmea sú pripravené na tom spolupracovať,“ uviedol van Duin.

Zákon z prvej Ficovej vlády

Zákaz tvorby zisku zdravotných poisťovní presadila prvá vláda Roberta Fica v roku 2007. Akcionári Union ZP, ako aj ostatných súkromných zdravotných poisťovní, následne zažalovali Slovensko na medzinárodnom arbitrážnom súde. Union ZP žiadal takmer 65 miliónov eur plus príslušenstvo.

Ústavný súd vlani rozhodol, že právna norma nie je v súlade s Ústavou SR. Zákon preto prerábal kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), zdravotné poisťovne tak opäť dostali možnosť opätovne tvoriť zisk, ale s podmienkami.

Premiér Robert Fico dlhodobo vystupuje proti zisku zdravotných poisťovní. V súčasnosti sa jeho kabinet plánuje dohodnúť s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní na ich odkúpení. V opačnom prípade chce siahnuť po vyvlastnení.

Rozhodnutie súdu prišlo v čase, keď vláda hovorí o možnom vyvlastnení akcionárov súkromných poisťovní, viac v reportáži.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy