Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vianočné odmeny a príspevky. Budú najkrajšie sviatky roka štedré?
Zdielať na

Vianočné odmeny a príspevky. Budú najkrajšie sviatky roka štedré?

V prvých decembrových dňoch začnú slovenskí penzisti dostávať s riadnym dôchodkom aj ten vianočný. Nebude to síce veľa, ale na vianočnú kapustnicu, či kapra to postačí. Až niekoľkotisícové odmeny však môžu čakať vrcholoví manažéri v súkromných firmách. Väčšina ministerských úradníkov vraj tento rok nedostane vôbec nič.

Na vianočný nákup dôchodcom príspevok zrejme postačí. Na darčeky to už ale bude málo.

Čím vyšší dôchodok, tým nižší príspevok

Čím vyšší dôchodok, tým nižší bude príspevok. Tak napríklad dôchodca so zhruba 200-eurovým dôchodkom dostane 66 eur, čo je maximum. Pri 250-eurovom dôchodku to bude 60 a pri 470-eurovom dôchodku približne 40 eur. Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne: "Tento rok dostane vianočný príspevok viac ako milión stotridsaťdva tisíc poberateľov dôchodkov."

Vrcholoví manažéri okolo 5 tisíc eur

Špeciálnu odmenu by mal podľa prieskumov dostať aj každý druhý človek pracujúci v bankovníctve, telekomunikáciách či v poisťovníctve. Naopak, v drevospracujúcom priemysle sa odmeny tento rok rozdávať nebudú. Miroslav Dravecký, mzdový analytik: "Vo vrcholovom manažmente je v priemere výška odmien okolo 5 tisíc eur. Najnižšia výška odmien je v kategórii pomocné práce, tam je to 190 eur."

Figa borová pre štátnych úradníkov

Väčšina ministerských úradníkov vraj dostane figu borovú. Niektorým vyvoleným sa však predsa len niečo ujde. Martin Kóňa, hovorca MDPaT SR: "Na ministerstve dopravy neboli tento rok vyplatené ani letné odmeny. Ak by sa aj rozhodlo o vyplatení vianočných odmien, objem peňazí bude tento rok určite nižší, ako bol objem peňazí vlani."

Stanislav Jurikovič, hovorca MH SR: "Na trinásty plat zamestnanci nárok nemajú." Michal Stuška, hovorca MPSVaR SR: "Neplánujeme tento rok kvôli úsporným opatreniam nejaké plošné vianočné prémie, prípadne trinásty plat." Podobnú odpoveď sme dostali aj od ministerstva financií, životného prostredia, pôdohospodárstva, zahraničných vecí, či od Slovenskej pošty.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Vianočné_trhy_Bratislava_celok

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy