Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výsluhové dôchodky. Policajti majú šancu na väčšie istoty
Zdielať na

Výsluhové dôchodky. Policajti majú šancu na väčšie istoty

Novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov sa ešte môže zmeniť. Stále sa diskutuje najmä o zdanení výsluhových dôchodkov a nároku na neho. Pracuje na tom ministerstvo obrany spolu s ministerstvom vnútra, ktorí hľadajú najvhodnejší model sociálneho zabezpečenia.

15 rokov a nezdaňovať

Stačilo 15 rokov v službe a policajti aj vojaci majú možnosť získať výsluhový dôchodok. Ten sa pritom nezdaňuje. Pôvodný návrh predložený v septembri hovorí o tom, že by však mali odslúžiť 25 rokov a až potom môžu mať nárok na výsluhový dôchodok. Ten by sa mal zdaniť 10 percentami. To sa však nepáči ani policajtom ani vojakom.

Okolo novely zákona pritom nastalo poriadne rušno, prišlo až 305 pripomienok, ktorými sa v najbližších dňoch bude zaoberať rezort obrany aj ministerstvo vnútra. Na budúci týždeň by mal byť nový, prepracovaný návrh hotový.

Našli sa peniaze na odmeny

Ako bude vyzerať konečná podoba výsluhových dôchodkov, sa presne nevie. No dobrou správou pre policajtov a vojakov je zatiaľ to, že Robert Kaliňák našiel peniaze na výplaty ďalším približne 2000 policajtom, čo bol donedávna problém. Teda dobrá správa pre budúcich policajných dôchodcov? Čím viac policajtov, tým väčšia istota, že bude z čoho výsluhové dôchodky vyplácať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy