Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Bez zliav? Vernostné kartičky v lekárňach chcú zrušiť!
Zdielať na

Bez zliav? Vernostné kartičky v lekárňach chcú zrušiť!

Ak ste využívali vernostné systémy v lekárňach, nemáme dobrú správu. Ministerstvo zdravotníctva to chce zrušiť. Mnohí sú proti, pretože na možnosti ušetriť na pomerne drahých liekoch vraj nič zlé nevidia. A podľa lekární to zdravotným poisťovniam vracia späť nemalé sumy.

Zľavy pre pacientov

Určite to mnohí z vás poznáte. Do lekárne prídete s receptom a podľa počtu liekov na recepte a sumy za lieky máte možnosť získať zľavu v podobe niekoľkých centov. Tie si následne vložíte na vernostnú kartičku. Zľavu môžete následne využiť na zníženie doplatku za lieky, alebo ho využijete na nákup voľnopredajného sortimentu.

Tieto zľavy dáva lekáreň pacientovi zo svojej marže. Okrem toho 50% z poskytnutej zľavy putuje späť do zdravotnej poisťovne. "V podstate to využíva každý, kto môže, pretože tá situácia pri doplatkoch - od novembra tohto roku sa doplatky výrazne pre pacientov zvýšili," informoval prezident AOPP Milan Lopašovský. Forma takýchto zliav je vraj veľmi výhodná najmä pre dôchodcov.

Rovnaký prístup, rovnaké podmienky

Ministerstvo zdravotníctva spolu s Lekárnickou komorou však chcú túto možnosť zrušiť. Zľavy by tak po novom ľudia nemohli využívať na zníženie doplatkov za lieky, ale iba na voľnopredajné lieky. "Aby každý v solidárnom systéme mal k liečbe rovnaký prístup, za rovnakých podmienok," vysvetľuje viceprezident komory Ondrej Sukeľ.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že ľuďom peniaze brať nechcú. Naopak, chcú im ich vrátiť. "Stále si robia z toho pacienta klienta. Vybrať danú zľavu si môžu iba vo forme produktov v danej lekárni," informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. O tom, či pacientom zľavy v lekárňach zostanú alebo nie, rozhodne vláda už tento mesiac.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy