Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Baktérie a plesne... Takto dopadli kontroly v ázijských reštauráciách
Zdielať na

Baktérie a plesne... Takto dopadli kontroly v ázijských reštauráciách

Chutí vám v ázijských reštauráciách? Práve na ne si totiž pri poslednej veľkej akcii posvietil Úrad verejného zdravotníctva. Výsledky ale nie sú veľmi chutné a milovníkov nepotešia. Hygienu nedodržali až v 76 percentách kontrolovaných prevádzok, 3 z nich dokonca dostali podľa našich informácií úplnú stopku!

Baktérie, kvasinky, plesne

Mimoriadna kontrola sa uskutočnila v čínskych, kórejských, indických a orientálnych reštauráciách na celom Slovensku. A priniesla výsledky vhodné len pre silné žalúdky. Suma sumárum - vyše 100 pokút, 32 začatých správnych konaní a tri zavreté reštaurácie.

ÚVZ sa zaujímal najmä o hygienu nielen v prípade prostredia, ale aj samotných zamestnancov. Skontrolovali 176 prevádzok a odobrali 550 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk pracovníkov. Takmer 200 z nich bolo nevyhovujúcich - hygienici objavili skutočný koktejl baktérií, kvasiniek a plesní!

Mäso a cestoviny vo vedrách

Z 291 vzoriek jedál mizerne obstálo 60. Kontrolórov zaujímalo aj skladovanie, či pôvod potravín. Ukázalo sa, že v mnohých prevádzkach zmrazovali polotovary a dokonca hotové jedlá bez označenia. Vajcia neboli v chladničkách, ale iba v suchom sklade a namočené cestoviny, huby, či marinované mäsá boli často držané vo vedrách.

Pre zaujímavosť - najviac pokút a v najvyššej sume sa rozdalo v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Reštaurácie, ktoré sa musia zavrieť a dostali stopku, sa nachádzajú v Dunajskej Strede, Rimavskej Sobote a v Košiciach.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ÚVZ SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy