Polojasno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Farbu do falošnej sviečkovej dokonca vpichovali
Zdielať na

Farbu do falošnej sviečkovej dokonca vpichovali

Vo falošnej sviečkovici z Maďarska sa nachádzala potravinárska farba. Potvrdili to výsledky rozborov vzoriek, ktoré urobila Štátna veterinárna a potravinová správa. Mäso v nej podvodníci nielen namáčali ale aj vpichovali injekčnými striekačkami.

Môžete sa nakaziť parazitom

Potvrdené! o falšovanej sviečkovej z Maďarska boli potravinárske farby. Vo farbách bravčové mäso, ktoré pôvodne smerovalo na švédsky trh nielen máčali, ale ich priamo injekčnými striekačkami vstrekovali.

A keď sú tieto farby viac-menej neškodné, už horšie je podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša to, čo sa môže stať, ak skonzumujete nevhodne spracované bravčové, ktoré sa tvári ako hovädzia sviečková.

Pravdepodobnosť toho, že sa môžete nakaziť parazitom svalovcom, je totiž v takomto prípade naozaj vysoká. Pritom ide o mimoriadne nebezpečného parazita, ktorý môže okrem nevoľnosti, hnačky či únavy spôsobiť opuchy očí, bolesti kĺbov a svalov.

Kontroly budú pokračovať

"Teplota pri pečení bravčového musí dosiahnuť v jadre 74 stupňov Celzia. Pri hovädzom stačí 50," tvrdí odborník na gastronómiu Robert Šaradin. Faktom je, že zámena je možná len v prípade amatéra alebo podvodníka. 

Slovenský prípad je však podľa Jozefa Bíreša iba vrcholom ľadovca, pretože podobné gastronomické lahôdky sa vraj pravdepodobne už aj servírujú v ďalších štátoch únie. Kontroly budú preto pokračovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy