Skoro jasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Falošné hovädzie z Maďarska. Takto ho spoznáte
Zdielať na

Falošné hovädzie z Maďarska. Takto ho spoznáte

Falošná sviečkovica z Maďarska bola s najväčšou pravdepodobnosťou upravená potravinárskou farbou. Hovoria o tom prvé rozbory Štátnej veterinárnej správy, ktoré v stredu na vzorkách podozrivého bravčového mäsa urobili.

Rozoznať sa dajú pohľadom

"Ten, kto to prebral, to bol blbec a nie odborník," povedal spracovateľ mäsa Ladislav Orbán. Takto mäsiar telom a dušou zhodnotil to, ako sa mohla falošná sviečková objaviť u našich dodávateľov. Podľa neho nie je totiž problém rozoznať sviečkovú od  panenky pohľadom. Podozrivá je vždy farba ak nie je prirodzená. Podmienkou je tiež aby bolo mäso pri kontrole rozmrazené. Najmarkatnejší je však vždy rozdiel vo veľkosti.

"Vidíte veľkosť panenky a sviečkovej aj keď to niekto zafarbí, to musí revať," povedal Orbán. Navyše sviečková, ktorej cena sa pri tej z mladých býčkov môže vyšplhať  aj na 30 eur  musí byť  krásne lesklá, hladká a vždy v celku. Tieto slová nám potvrdili aj na Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave, kde robia rozbory  pochybnej sviečkovej. Jednoznačne vraj ide o bravčové mäso.

Mäso treba vždy preveriť

Hlavným aktérom tejto kazy je potravinárska farba, ktorú okrem iného používajú cukrári na dofarbovanie zákuskov. Po rozboroch nám veterinári nevylúčili, že práve ona sa nachádza vo falošnej sviečkovej. A tak ide zrejme o menšie zlo, ako keby malo isť o inú nebezpečnú chemikáliu.

Šéf veterinárov chce o tom hovoriť vo štvrtok aj so svojim rezortným maďarským kolegom na stretnutí v Bruseli. "Tá neznáma firma by mala prísť vypovedať a podľa výpovede to dáme policajtom," povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Isté je , že spotrebiteľ by si mal mäso, ktoré kupuje vždy preveriť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články