Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
SDKÚ-DS chce zaviesť novú daň - z bezhotovostného styku!
Zdielať na

SDKÚ-DS chce zaviesť novú daň - z bezhotovostného styku!

Opozičná SDKÚ-DS kuje tajný plán, ako naplniť štátnu kasu a zároveň predchádzať daňovým únikom. Okrem iného chce presadiť aj zavedenie novej dane - z bezhotovostných finančných transakcií! O tomto supertajnom nápade sme zisťovali viac...

Bezhotovostnú daň zaplatí každý

SDKÚ-DS hovorí o dvoch hlavných ingredienciách. Treba zaviesť rovnú, 15-percentnú daň z príjmov, plus daň z každej bezhotovostnej transakcie vo výške 0,1 percento z objemu. "Dosiahne sa tým nižšie celkové daňové zaťaženie, vyšší čistý príjem do domácnosti a zvýšenie ekonomického rastu," tvrdí Ľudovít Kaník.

Takže ak si to tak vezmeme, za každý 100-eurový nákup v obchode zaplatený kartou by ste ešte navyše zaplatili desať centov. Tie by putovali do štátnej kasy. Túto bezhotovostnú daň by mal platiť každý. Pracujúci ľudia, podnikatelia, dôchodcovia, banky, správcovské spoločnosti... Všetci, ktorí platia kartami alebo presúvajú peniaze z účtu na účet.

Späť v stredoveku?

Podľa liberálov je to smrteľný recept. "Zabilo by to medzibankový trh v krajine. Keď si komerčná banka uloží na noc do Národnej banky Slovenska peniaze 100 miliónov, na druhý deň zaplatí 100-tisícovú daň," komentuje Richard Sulík z SaS.

Aj keď Slovenská banková asociácia zatiaľ mlčí, nedá sa vylúčiť, že by si obrovské straty banky premietli do vyšších poplatkov za hocičo. "Je to skrytá daň, ktorá sa bude platiť z každej transakcie. Celkové daňové zaťaženie sa nezmení," povedal aj riaditeľ INESS Richard Ďurana.

Ministerstvo financií tvrdí, že takáto daň je holý nezmysel. Vraj by sme sa tak dostali "x" rokov dozadu - do doby, kedy neexistovali ani účty, ani karty. "Vtedy firmy boli nútené, aby opustili peňažný systém a prekvital by tu bartrový obchod," reagoval hovorca ministerstva Radko Kuruc. Detailnejšieho návrhu sa dočkáme od SDKÚ-DS už koncom budúceho týždňa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy