Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Šetrilo sa na moste? Pripustil to aj minister Počiatek
Zdielať na

Šetrilo sa na moste? Pripustil to aj minister Počiatek

Plnú zodpovednosť za spadnutie podpornej konštrukcie mosta na stavbe úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov nesie podľa ministra dopravy Jána Počiatka dodávateľská spoločnosť Bögl a Krýsl, k.s.

Vyšetrovanie má byť dôkladné

Ministerstvo dopravy zároveň vyzýva spoločnosť k okamžitému odškodneniu pozostalých po obetiach tragédie, ako aj zranených a poškodených. V prípade, že dodávateľská firma nebude pri tom dostatočne aktívna, je podľa Počiatka vláda pripravená odškodniť ľudí.

Minister dopravy po zasadnutí rezortného krízového štábu v pondelok potvrdil, že príčinou piatkového nešťastia na rozostavanom moste bolo zlyhanie jeho podpornej konštrukcie a označil to za neakceptovateľné.

"Vyšetrovanie bude veľmi dôkladné a uvidíme, kde presne a kto v čom pochybil. Momentálne prebieha kontrola všetkých stavebných objektov, kde by mohla byť nasadená podobná podporná konštrukcia," povedal Počiatek.

Analyzujú sa vzťahy dodávateľov

Ministerstvo zároveň vydalo zákaz používať konštrukcie tohto typu pri stavbe cestných a železničných mostov a analyzuje dodávateľské vzťahy spoločnosti Bögl a Krýsl. "Osobitne sa sústredíme na všetky stavebné aktivity firmy Bögl a Krýsl. Rezort sa zaujíma aj o cenu podporných konštrukcií, pretože ich môže byť viacero typov," povedal minister.

Deväťkilometrový úsek D1 pri Levoči stavia združenie v zložení Váhostav SK, a.s. a Bögl a Krýsl za 60 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Predpokladaná cena prác podľa štátnej expertízy pritom bola 95 mil. eur. Bögl a Krýsl má na starosti aj výstavbu mosta, kde sa zrútila podporná konštrukcia. Česká spoločnosť už skôr informovala, že práce na moste si objednala u prešovskej firmy Semos. spol. s r.o. a tá sa zas dohodla na dodávke podpornej konštrukcie s firmou Skruže Weise SK k.s. so sídlom v Poprade.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy