Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
LETECKÉ ZÁBERY. Most spadol, ten čo staval, vlastne nestaval!
Zdielať na

LETECKÉ ZÁBERY. Most spadol, ten čo staval, vlastne nestaval!

Po páde mosta pri obciach Iliašovce a Kurimany boli celý víkend na mieste nešťastia vyšetrovatelia. Haváriu majú vyšetrovať dva od seba nezávislé tímy. Zvyšky nosnej konštrukcie znalci preskúmajú až po odstránení sutín. Doteraz sa s troskami pre vyšetrovacie úkony nemohlo hýbať. Ľady sa ale zrejme pohnú aj v inom smere.

Zlyháte? Zabudnite na zákazku

Minister vnútra Robert Kaliňák chce totiž zmeniť pravidlá verejného obstarávania. Ide najmä o to, aby sa do konkurzu nemohli prihlásiť firmy, ktoré už v minulosti zlyhali.

Jedna z dvoch generálnych dodávateľov nešťastnej stavby úseku Jánovce - Jablonov česká spoločnosť Bogl a Skrýsl totiž už čelí obvineniu z podobnej tragédie.

Pred štyrmi rokmi zasúvala most, ktorý sa zrútil. Vzápätí do neho narazil rýchlik so 400 cestujúcimi. Bilancia bola 8 obetí a dalších sto zranených. Ďalšiu vec, ktorú chce minister vnútra meniť, je aj sprísnenie možnosti spolupracovať s rôznymi menšími firmami.

Dodávka, (pod)subdodávka, ... nešťastie!

Funguje to totiž tak, že staviteľ vyhrá zákazku. Čiastkové práca však nerobí sám, on si ich objedná. U niekoľkých menších spoločností. V prípade nešťastí, ako to posledné, sa potom tvári, že s tým vlastne nemá nič spoločné. Veď on si objednal práce u subdodávateľa...

Výstavbu mosta v Kurimanoch realizovala prešovská subdodávateľska firma Semos, pre ktorú ale betonáž robila v podsubdodávke ďalšia spoločnosť. Tragédia si vyžiadala 4 obete, ďalší 12-ti sú zranení, traja z toho stále vážne.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zakázala používať podpernú skruž pre betonáž mostov typu Weise na všetkých stavbách, ktorých je objednávateľom. "Platí to do ukončenia vyšetrovania," povedal hovorca NDS Marcel Jánošík. Tento zákaz vydala podľa Jánošíka NDS na elimináciu prípadných škôd súvisiacich s použitím tohto typu podpernej skruže.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy