Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Odborník o páde mosta. Vyšetrovanie dlhé, posudky rôzne
Zdielať na

Odborník o páde mosta. Vyšetrovanie dlhé, posudky rôzne

Po nešťastí sa začali sypať otázky nielen zo strany verejnosti, ale aj odbornej obce. Stavebníci tvrdia, že vysvetliť takúto haváriu nie je jednoduché a môže to trvať celé mesiace. Český odborník na betónové stavby nám povedal, ako sa v nasledujúcich týždňoch bude uberať vyšetrovanie.

Príčin môže byť viacero

Keď sa z ničoho nič zrúti taký kolos, akým bola stavba pri Kurimanoch, ľudí zaujíma len jedno - ako sa to mohlo stať? "Mohlo tam byť mnoho vplyvov - od porušenia bezpečnosti práce, až po chybu výpočtov statiky," vymenúva odborník na betónové konštrukcie Petr Konvalinka

Nakoľko vyšetrovanie prípadu ešte len začalo, isté nie je zatiaľ nič. Na mieste budú teraz pracovať znalci, ktorí musia odhaliť príčinu. "Musia vedieť, akou technológiou sa stavalo, aké prvky sa tam vytvárali," vysvetlil.

Posudkov je viacero

Každý z vyšetrovateľov následne vystaví svoj posudok. "Neverím, že budú štyri rovnaké znalecké posudky - minimálne jeden je vždy taký, že ten znalec spomenie trebárs nejaký iný aspekt a toho sa chytí," priblížil Konvalinka.

Objasňovanie prípadu sa tak môže natiahnuť aj na niekoľko mesiacov. A ak sa firmy, ktoré sa nejakým spôsobom podieľajú na stavbe mosta začnú medzi sebou súdiť, tak aj niekoľko rokov. Otázne tiež je, ako bude ďalej pokračovať stavba diaľnice.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy