Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Pri obci Kurimany sa zrútil most! 4 mŕtvi, 12 zranených
Zdielať na

Pri obci Kurimany sa zrútil most! 4 mŕtvi, 12 zranených

Veľká tragédia sa stala v obci Kurimany, okres Levoča. Betónový most vo výstavbe na úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov sa počas betónovania prepadol a zrútil. Štyria ľudia zahynuli, štyria sú zranení ťažko, ôsmi robotníci ľahko. Viac informácií zisťoval reportér TV JOJ Matúš Gavlák.

Most sa zrútil počas betónovania

Ako nám potvrdil hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík, most č. 505 sa počas betónovania zrútil. Zavalil pritom robotníkov v službe. Na miesto okamžite vyrazili hasičské jednotky, podľa informácií reportéra Matúša Gavláka zasahovali na mieste desiatky lekárov, sanitky a dve ambulancie Leteckej záchrannej služby.

"Situácia je naozaj kritická. Vidno tu aj žeriav aj betonárske autá, takže sa zrejme malo už aj betónovať. Pre ilustráciu si predstavte most na štyroch pilieroch, časť medzi dvoma z nich je zrútená," informoval priamo z miesta Gavlák. "Podľa miestnych ľudí bolo krátko po druhej hodine počuť len dve silné rany."

Bilancia - štyria mrtvi

Hasiči prehľadávali trosky aj za pomoci psov. Prezident HaZZ Alexander Nejedlý na mieste potvrdil, že traja ľudia sú mŕtvi. Dvaja totiž zahynuli priamo na mieste, jeden pri prevoze do nemocnice. Ďalší muž podľahol zraneniam v košickej nemocnici.

Na miesto tragédie odišiel aj minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Prípad prešetrujú košickí policajti.

Stav pacientov po nehode

Zranených transportovali do nemocníc v Spišskej Novej Vsi, Levoče a Poprade. Podľa hovorkyne Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči Marty Csergeovej sanitky priviezli štyroch pacientov, ktorým sa venuje celý tím lekárov.

Do popradskej nemocnice doviezli 2 zranených vo veku 31 a 39 rokov. Generálny riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč informoval, že obaja sú mimo ohrozenia života a ich stav je stabilizovaný. Jeden z nich má poranený hrudník, druhý vykĺbené pravé rameno, pravé zápästie a stehennú kosť.

V Nemocnici s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi prijali šiestich pacientov. Jeden z nich je v ťažšom stave, má poranenie v driekovej časti, bez ochrnutia. Päť pacientov je ľahšie zranených. Všetci sú pri vedomí a stabilizovaní. Informácie poskytla hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia Veronika Deckerová.

Jedného muža s najvážnejšími zraneniami previezli vrtuľníkom do košickej nemocnice. Utrpel závažné poranenie hlavy a brucha, ktorým podľahol. Ako uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Sylvia Galajda, vrtuľník odviezol ľudí aj do Popradu.

Firma je zodpovedná aj za nehodu v r. 2008

Priestor staveniska bol oplotený, nepovolané osoby v areáli byť nemali. Stavbu zabezpečuje zhotoviteľ Váhostav – SK a firma Bögl a Krýsl, ktorá vyrába prefabrikáty. Financie pochádzajú z európskych fondov a slovenského štátneho rozpočtu. Ukončenie stavby celého úseku sa datuje na december 2013.

Betónovanie vraj robila česká firma Bögl a Krýsl, ktorá je podľa denníka SME obvinená aj z nehody z augusta 2008 v Studénke neďaleko Ostravy. Rýchlik vtedy narazil do padajúceho mosta. Pri nehode zomrelo osem ľudí. Firma bola zodpovedná za zasúvanie mostu, český súd ešte rozsudok nevyniesol.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy