Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Zvyšky mosta pri Kurimanoch asi zbúrajú, avizuje Kaliňák
Zdielať na

Zvyšky mosta pri Kurimanoch asi zbúrajú, avizuje Kaliňák

Minister vnútra Robert Kaliňák verí, že v prípade zrúteného mosta pri Kurimanoch nedošlo k šetreniu na nesprávnom mieste a nehoda nemá žiadne spojenie s cenami. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu. Uznáva, že ak by boli dodržané všetky technologické postupy a bezpečnostné predpisy, k tragédii by nedošlo.

Sutiny budú odstraňovať asi dva týždne

Nezabetónovanú časť mosta, ktorá ostala stáť aj po piatkovom páde časti mostnej konštrukcie, bude pravdepodobne potrebné strhnúť dole. V súčasnosti je na mieste asi päť až šesťmetrová vrstva napadaného materiálu. Tú treba postupne odstraňovať tak, aby sa v nej dali nájsť náznaky presných príčin. Odstraňovanie sutín by malo trvať asi dva týždne.

Podľa Kaliňáka bude teraz každý kompetentný podrobne skúmať, ako mohlo dôjsť k takémuto "fatálnemu zlyhaniu". Od dnešného rána na mieste pracuje špeciálna skupina vyšetrovateľov, ktorí objasňujú situáciu, vypočúvajú svedkov a zhromažďujú informácie. Hrubý odhad o tom, kedy sa vyšetrovanie skončí, Kaliňák určil na jeden až dva mesiace.

Podporné "lešenie" zlyhalo

Pád mosta zapríčinil kolaps podpornej konštrukcie označovanej skruže, ktorá ako lešenie drží debnenie na vlievanie betónu počas betonáže vrchnej časti mosta. Práve počas betónovania došlo ku kolapsu a následnému zrúteniu sa mosta spolu s robotníkmi, ktorí pracovali navrchu a betónovali. Medzi obeťami sú aj tí, ktorí pracovali na zemi a obsluhovali betónovacie zariadenia.

Celá tragédia sa stala podľa Kaliňáka v priebehu niekoľkých sekúnd. Hasičom a záchranárom poďakoval za to, že sa im v priebehu jednej hodiny podarilo všetkých zranených mužov dostať spod sutín, a to i napriek hrozbe stále padajúcich oceľových konštrukcií. Ich úsilie podľa ministra s veľkou pravdepodobnosťou pomohlo znížiť počet obetí.

Nezodpovedné firmy by mohli odstrihnúť od zákaziek

Výber firmy, ktorá je v Českej republike obvinená z podobnej tragédie s počtom obetí osem, Kaliňák nechcel hodnotiť. Uznal, že tento problém vyvoláva veľa otázok a že je oprávnené pýtať sa, či má štát takejto firme niečo zveriť. V súvislosti s tým poznamenal, že toto je jedna z vecí, ktorú sa vláda snaží pretaviť do zákona o verejnom obstarávaní.

Zámerom je, aby sa firmy, ktoré zlyhajú pri výstavbe finančne, kvalitou diela, v termíne alebo inak, nemohli o zákazky tohto typu už uchádzať. Sankčné mechanizmy v zmluve s firmou Bögl a Krýsl nepozná. Zároveň uviedol, že v tomto reťazci firiem sú ešte aspoň tri ďalšie stupne subdodávateľských vzťahov. Hlavný dodávateľ má však podľa Kaliňáka niesť zodpovednosť aj za to, koho si vyberie k spolupráci.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy