Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Práce na moste pri Kurimanoch zastavili. Počiatek zvolal krízový štáb
Zdielať na

Práce na moste pri Kurimanoch zastavili. Počiatek zvolal krízový štáb

Stavebné práce na zrútenom diaľničnom moste pri Kurimanoch v levočskom okrese sú zastavené. Minister dopravy Ján Počiatek už pre tragické udalosti predčasne prerušil svoju zahraničnú cestu a vracia sa na Slovensko. Na pondelok zvolal krízový štáb k vyšetrovaniu.

Stavbu zastavili

Na mieste nehody na výstavbe diaľničného úseku Jánovce – Jablonov je už od piatku aj štátny tajomník ministerstva dopravy Andrej Holák, ktorý dohliada na vyšetrovania. Práce na stavbe sa pozastavili.

"Všetky práce na stavbe sú momentálne zastavené až do odvolania. O bezprostredných príčinách nehody je dnes predčasné špekulovať. Dnes môžeme iba povedať, že nám je veľmi ľúto, čo sa stalo. Zraneným želáme skoré uzdravenie a príbuzným obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť," skonštatoval A. Holák.

Na mieste vyšetrovatelia aj znalci

Na miesto nehody dorazili dnes ráno tímy vyšetrovateľov a znalcov, ktorých úlohou bude určiť presnú príčinu nehody. "Na výsledky vyšetrovania si budeme musieť počkať ešte nejaký čas. Vyšetrenie nehody je však teraz našou najdôležitejšou úlohou, aby sme vedeli podobným katastrofám v budúcnosti predísť," povedal Holák.

Počiatek sa vracia na Slovensko

Minister dopravy Ján Počiatek kvôli nehode predčasne ukončil pobyt v zahraničí a čo najskôr sa vráti na Slovensko. Na pondelok ráno zvolal zasadnutie krízového štábu za účasti všetkých kompetentných, pričom avizoval, že bude dôsledne dbať na dôsledné a precízne vyšetrenie celého nešťastia.

Polícia začala trestné stíhanie

Spišskonovoveský vyšetrovateľ PZ už v súvislosti s nešťastím začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach zriadilo pre objektívne a dôsledné vyšetrenie udalosti vyšetrovaciu pracovnú skupinu.

"Táto zriadená skupina v zložení troch vyšetrovateľov PZ, znalcov z Ústavu súdneho inžinierstva, pracovníkov inšpekcie práce a Ústavu súdneho lekárstva a ďalších policajtov služby kriminálnej polície už začala vyšetrovanie. Dnes prebieha pokračovanie v ohliadke miesta činu a vykonávajú sa ďalšie procesné úkony," informoval košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó. Materiálne škody doposiaľ neboli vyčíslené.

Most spadol pri betónovaní

K piatkovému nešťastiu došlo pri betonáži druhého poľa mostnej konštrukcie pri výstavbe diaľničného úseku Jánovce – Jablonov ku kolapsu podpornej konštrukcie. Následkom toho sa zrútila betónovaná časť v dĺžke približne 25 metrov a šírke 15,25 metra. Výška mosta v danom mieste je od 15 do 25 metrov. Nešťastie si dosiaľ vyžiadalo 4 mŕtvych a 11 ľudí je zranených.

Viac informácii večer v Krimi a Novinách!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy