Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vraj dlhujete peniaze poisťovniam? Overte si to cez grid kartu!
Zdielať na

Vraj dlhujete peniaze poisťovniam? Overte si to cez grid kartu!

Podvodníci, ktorí si veľmi radi prisvojujú cudzie veci, objavili ďalší spôsob, ako najľahšie od dôverčivých ľudí ťahať peniaze. Ak vám totiž prišiel list, v ktorom vám oznamujú, že dlhujete zdravotnej či sociálnej poisťovni, nemusí to byť tak. Miesto okamžitého platenia si radšej takýto dlh preverte. Aj priamo na pobočke. Alebo si vybavte tzv. grid kartu a kontrolujte si stav svojho účtu priamo z domu.

Falošný list o dlhu? Riešením aj grid karta

"Ide o bezpečnostnú kartu s kódmi, pomocou ktorej sa klient identifikuje a tým pádom získava prístup k elektronickým službám sociálnej poisťovne," informoval jej hovorca Peter Višváder. Grid karta teda funguje v podstate takisto ako tá, ktorú používate na internet banking. Vydajú vám ju na pobočke a aktívna bude do troch dní.

Cez prihlasovacie údaje sa tak veľmi ľahko dostanete k svojmu účtu a tam si skontrolujete, či skutočne dlžíte peniaze alebo či za vás zamestnávateľ platí. Ak totiž nie ste živnostník alebo inak samostatne zárobkovo činná osoba, sociálnej poisťovni dlhovať nemôžete.

Pohodlná kontrola z domu

Grid karta je teda pohodlný nástroj, ako si kedykoľvek priamo z domu skontrolovať svoj účet. "Výhodou tohto prístupu do elektronického systému sociálnej poisťovne je to, že občan nemusí chodiť do žiadnej jej pobočky," hovorí Višváder. Podvodníci tak nebudú mať šancu. Grid kartu zatiaľ využíva relatívne málo ľudí. "V súčasnosti asi 150 tisíc občanov."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy