Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Neuveriteľné! Lupičovi súd odklepol ulúpených 63 tisíc eur
Zdielať na

Neuveriteľné! Lupičovi súd odklepol ulúpených 63 tisíc eur

Viete si predstaviť, že vylúpite banku, odsedíte si trest a po 20 rokoch vám advokát zavolá, že vám ukradnuté peniaze vrátia? Tak takýto netradičný "šťastný koniec" zažil jeden rakúsky lupič! Tomu sa totiž s kumpánmi podarilo ulúpiť z banky 2,3 milióna šilingov, v prepočte 167 tisíc eur. Plus pár zlatých tehál a mincí.

63 tisíc eur za 20 rokov

Peniaze si úradník odniesol z rakúskej banky ešte v roku 1993. Polícia bandu chytila, pričom lupičom sa podarilo časť peňazí ukryť do úschovy na sklade v rakúskom ministerstve spravodlivosti. Za takmer 20 rokov sa však nikto k peniazom neprihlásil, pričom ich hodnota zatiaľ vzrástla na 63 tisíc eur.

Banku medzitým odškodnila poisťovňa, ktorá ju zastrešovala. Sudca teda nakoniec peniaze priklepol ex-obžalovanému lupičovi, ktorý si trest odsedel. "Viedenský krajský súd prešetroval túto vec od mája do októbra tohto roku. Keďže už nejestvuje poškodený, posunul som peniaze môjmu niekdajšiemu mandantovi. Neviem, čo s nimi urobí," komentoval obhajca lupiča Herbert Eichenseder.

U nás žiadna šanca

Ak si však myslíte, že by sa tento ojedinelý prípad mohol opakovať aj na Slovensku, ste na omyle. "Ministerstvo spravodlivosti nie je známe, že by na území Slovenska došlo k podobnému prípadu," informovala hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková. "Pokiaľ by sa k uvedeným peňažným prostriedkom nikto nehlásil, zostali by vedené na účte štátnej pokladnice."

Teoreticky by mohlo ísť o prípad, kedy boli páchateľovi zaistené určité peňažné prostriedky, ktoré však presahovali ním ulúpenú čiastku a preto mu bola časť peňazí vrátená. Šanca je však pre lupičov u nás mizivá. Trest zase privysoký. "Páchateľovi hrozí za lúpež trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov, v niektorých prípadoch na 15 až 25 rokov alebo doživotie," potvrdil policajný hovorca Michal Slivka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy