Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ficov odkaz súkromným poisťovniam. Dohoda alebo vyvlastnenie
Zdielať na

Ficov odkaz súkromným poisťovniam. Dohoda alebo vyvlastnenie

Vláda Roberta Fica dnes urobila ďalší krok k vytvoreniu jednej zdravotnej poisťovne na Slovensku. Kabinet totiž schválil projekt vytvorenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, ktorý počíta s tým, že jedna poisťovňa vznikne v roku 2014. Premiér avizoval, že ak sa súkromné poisťovne nedohodnú, vyvlastnia ich.

V hre sú pritom tri možnosti ako vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu, a to správa poistného kmeňa, odkúpenie akcií či vymedzených aktív alebo vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní. Rezort zdravotníctva zhodnotil, že najlepšou metódou ako dospieť k jednej poisťovni je prevod akcií súkromných zdravotných poisťovní. Ako potvrdil premiér Fico, ten sa má udiať po dobrom aj po zlom.

Dohoda alebo vyvlastnenie

"Chceme na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu. Pokiaľ sa nedohodneme s vlastníkmi dvoch súkromných spoločností, bude použitý legitímny a ústavný postup, ktorý sa nazýva vyvlastnenie," dodal premiér.

Na kúpu alebo vyvlastnenie súkromných poisťovní sa podľa Fica majú využiť prostriedky z predaja štátneho majetku. "Sú niektoré štátne aktíva, z ktorých štát nič nemá a ja sa nebránim tomu vzdať sa jednej časti štátnych aktív za predpokladu, že štát sa posilní v inej oblasti," povedal. Tieto štátne aktíva predseda vlády odmietol konkretizovať, v tejto súvislosti sa však hovorí o predaji podielu v Slovak Telekome.

Vraj milióny do vetra

Za roky 2006 až 2011 si podľa Fica súkromné poisťovne vytiahli 550 mil. eur ako zisk, okrem toho mali ďalších 350 mil. eur ako výdavky zo správneho fondu. "Celkovo nás činnosť súkromných poisťovní vyšla v týchto rokoch na 900 mil. eur bez akéhokoľvek vplyvu na zvýšenie kvality zdravotníctva," upozornil. Vláda chce  rokovať so súkromnými poisťovňami do konca budúceho roka, ak to bude potrebné, následne siahne po inštitúte vyvlastnenia.

Súkromné poisťovne nesúhlasia

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP) aj napriek schváleniu projektu zavedenia unitárneho systému žiada prehodnotiť pokračovanie v tomto projekte. "Vláda schválila zámer, ktorý je namierený proti pacientovi, navyše je v rozpore s pravidlami právneho štátu," upozornila prezidentka ZZP Katarína Kafková.

Podľa ZZP vláda svojím rozhodnutím vyslala jasný signál o nerešpektovaní názoru približne 1,8 milióna občanov tejto krajiny, ktorí si uvedomujú prínosy pluralitného systému v zdravotnom poistení. Ako príklad tlaku konkurencie Kafková uviedla septembrovú reakciu štátnej poisťovne, ktorá prisľúbila do konca roka eliminovať čakacie zoznamy svojich poistencov na plánované zákroky. Štátna poisťovňa tak urobila až potom, čo médiá zverejnili čakacie lehoty všetkých poisťovní, z ktorých vyšla najhoršie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy