Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Jedna zdravotná poisťovňa. Štát zrejme odkúpi akcie súkromníkov
Zdielať na

Jedna zdravotná poisťovňa. Štát zrejme odkúpi akcie súkromníkov

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská mala do konca septembra za úlohu pripraviť materiál a zvážiť jednotlivé možnosti, ako prejsť zo systému troch zdravotných poisťovní na jednu. Materiál, ktorý má desiatky strán už uzrel svetlo sveta.

Keď sa sa možnosťou prechodu na jednu zdravotnú poisťovňu zaoberala vláda, existovali tri možné spôsoby ako to urobiť. Prvým bolo prevzatie správy nad súkromnými poisťovňami, druhým bolo odkúpenie akcií a treťou vyvlastnenie.

Odkúpenie akcií

Projekt, ktorý má takmer 60 strán jednu z týchto možností vylúčil. Dohoda o správe by vraj bola doposiaľ neotestovaným a rizikovým právnym hybridom. Najpravdepodobnejšou možnosťou vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne je odkúpenie akcií súkromných zdravotných poisťovní. V prípade, že nedôjde k dohode, podľa materiálu prichádza do úvahy aj  vyvlastnenie, ako jedna z ústavných možností. "Dávame si dôraz na formu dohody k 1.1. 2014," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. 

Ak sa ministerstvo dovtedy so súkromnými poisťovňami nedohodne. Je tu aj ďalší termín. Ten  už súvisí s vyvlastnením. "Následne by sme zahájili kroky ohľadne vyvlastnenia, a to tak, že najneskôr do pol roka 2014 bude unitárny systém plne funkčný tak či onak," dodala Zvoelnská.

O nás bez nás

O nás bez nás. Tak hodnotia súkromné zdravotné poisťovnie konanie ministerstva. V súvislosti s predloženým materiálom ich totiž doteraz nikto z ministerstva nekontaktoval a vyzerá to tak, že ich ani v najbližšej dobe kontaktovať nebude. "Je to minimálne zvláštne," myslí si generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan. "Ministerka zdravotníctva avizovala, že po predložení materiálu budú jednotlivé zdravotné poisťovne prizývať  na rokovania. Zatiaľ sa tak nestalo," uviedla Judita Smatanová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Súkromné poisťovne, ktoré materiál stále študujú, sú presvedčené, že jedna poisťovňa problémy v zdravotníctve nevyrieši a že projekt je protiústavný.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články