Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jedna zdravotná poisťovňa či viac? Takto je to v zahraničí
Zdielať na

Jedna zdravotná poisťovňa či viac? Takto je to v zahraničí

Robert Fico chce jednu zdravotnú poisťovňu. Podľa premiéra to prinesie viac peňazí do systému, čo pocítia aj samotní pacienti. My sme skontaktovali Slovákov žijúcich v zahraničí a zisťovali sme, aký systém zdravotného poistenia majú a či je tam situácie s poskytovaním starostlivosti lepšia ako u nás alebo nie.

Starostlivosť v zahraničí

Od januára 2014 budeme mať s veľkou pravdepodobnosťou iba jednu zdravotnú poisťovňu. "To nie je nejaký experiment ala Guatemala . To je európska cesta. Jasná európska cesta," povedal nedávno slovenský premiér.

Systém jednej zdravotnej poisťovne má 16 krajín vrámci Európy a viac zdravotných poisťovní bez možnosti tvorby zisku má iba 10 krajín. "Z piatich európskych krajín, ktoré patria medzi topky v zdravotnom stave obyvateľstva, majú 4 unitárny systém a Francúzsko má pluralitný, ale bez možnosti zisku," spresnila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Nadštandartné pripoistenie a SR

My sme preto zdvihli telefón a oslovili sme Slovákov v rôznych krajinách sveta s otázkou, nech porovnajú zdravotný systém u nás a v krajine ich pobytu. Dve Slovenky žijú v krajinách, kde nemajú na výber a poistiť sa môžu iba v štátnej  zdravotnej poisťovni.
 
Pre porovnanie sme oslovoli aj Petra, úplne iný systém totiž funguje v Spojených štátoch amerických. "Veľa ľudí tu rozmýšľa tak, či si to vlastne ešte môžu dovoliť byť chorí," tvrdí.

Či systém jednej zdravotnej poisťovne na Slovensku prinesie pacientom benefity, uvidíme najskôr o dva roky. Jedno je však isté. V mnohých krajinách, kde je len jedna zdravotná poisťovňa, existuje možnosť nadštandardného  pripoistenia. Je dosť pravdepodobné, že sa toho časom dočkáme aj u nás.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Chirurg_lekár_operácia_lôžko_pacientka_operačná sála

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy