Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vláda odsúhlasila vznik jednej zdravotnej poisťovne
Zdielať na

Vláda odsúhlasila vznik jednej zdravotnej poisťovne

Vláda sa definitívne rozhodla odstrániť z trhu súkromné zdravotné poisťovne. Inými slovami, na Slovensku už onedlho budeme mať pravdepodobne iba jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Možností, ako sa to dá urobiť, je hneď niekoľko, no a jednej z nich dal Robert Fico dokonca prívlastok sexi.

Dôvera a Union musia odísť

Vláda sa definitívne rozhodla, že na Slovensku zavedie systém jednej zdravotnej poisťovne. Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union budú podľa premiéra Roberta Fica musieť z trhu odísť.

Ako oznámil po stredajšom rokovaní kabinetu, preferuje dohodu s vlastníkmi súkromných poisťovní. Otvorene však hovorí aj o možnosti vyvlastnenia, keďže podľa neho je vytvorenie unitárneho systému v jasnom verejnom záujme. Poisťovniam by v tomto prípade patrila náhrada.

Presný postup navrhne ministerka

Premiér nevylúčil ani možnosť kúpenia poisťovní, pričom pripustil, že na to v štátnom rozpočte nie sú peniaze. Štát by tak hotovosť musel získať predajom niektorých aktív a podľa Fica by malo ísť o predaj akcií na burze. Predseda vlády však odmietol konkretizovať, v ktorých firmách by mohol štát svoj podiel predať.

Podľa Fica by unitárny systém mohol začať fungovať už od januára 2014. Presný postup, ako zmeniť systém, má navrhnúť ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Všeobecná zdravotná poisťovňa - pobočka v KE

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy