Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Šéf Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka podal demisiu
Zdielať na

Šéf Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka podal demisiu

O zámere odstúpiť z funkcie informoval Lopatka podľa slov ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera premiéra Roberta Fica listom. Na základe tohto listu minister práce predloží návrh na odvolanie vláde. "Prijal som rozhodnutie dobrovoľne a po nejakej dlhšej úvahe," Komentoval Lopatka. Dôvodom má byť iný názor v personálnej politike poisťovne...

Lopatka definitívne končí

Tento týždeň definitívne končí vo svojej funkcii. Vláda Roberta Fica v piatok na svojom rokovaní vzala na vedomie jeho písomnú žiadosť o vzdanie sa funkcie generálneho riaditeľa. Podľa zákona tento post pri vzdaní sa funkcie zaniká dňom doručenia abdikácie vláde, ak v nej nie je uvedený neskorší deň vzdania sa funkcie.

O zámere odstúpiť z funkcie informoval ešte v piatok ráno na spoločnej tlačovej besede Lopatka spolu s ministrom Richterom. Dôvodom vzdania sa funkcie bolo podľa neho to, že mal iný názor v oblasti personálnej politiky v Sociálnej poisťovni.

Nástupca Lopatku zatiaľ neznámy

Podľa ministra práce a sociálnych vecí je úplne logické, že Lopatka po svojom nástupe do funkcie odvolával riaditeľov pobočiek Sociálnej poisťovne. "Je záujem, aby sa do funkcie vrátili," povedal Richter. Pre Lopatku by podľa ministra mohlo byť nepríjemné, keby mal do funkcií menovať osoby, ktoré v minulosti odvolal. Minister sa však odmietol vyjadriť k možnému nástupcovi Ľuboša Lopatku na poste šéfa poisťovne.

Upozornil však na to, že Dušana Muňka, predchodcu Lopatku, vláda Ivety Radičovej odvolala z funkcie v roku 2010 protiústavne. Podľa ministra to vyplýva z nedávneho rozhodnutia Ústavného súdu SR.

Ostávam vo funkcii, tvrdil ešte v máji

Šéfa Sociálnej poisťovne Ľuboša Lopatku do funkcie vymenovala vláda Ivety Radičovej. Ešte začiatkom mája oznámil, že zostáva na svojom poste aj po nástupe vlády Roberta Fica. Spoločnú diskusiu s terajším ministrom práce Jánom Richterom hodnotil ako korektnú. "Nevnímam v tom politiku. Snažíme sa o to, aby sme si robili svoju prácu." Podľa Lopatku sú Sociálna poisťovňa a politika dve nezlučiteľné veci.

Šéfom v septembri 2010

Bývalá vláda Ivety Radičovej schválila vymenovanie Ľuboša Lopatku do funkcie šéfa Sociálnej poisťovne v septembri 2010. Predtým pôsobil ako regionálny riaditeľ pre strednú Európu spoločnosti Mettsä Tissue.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy