Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Sčítanie ľudu prináša nové zistenia! Nevieme po slovensky
Zdielať na

Sčítanie ľudu prináša nové zistenia! Nevieme po slovensky

Minuloročné sčítanie obyvateľstva už má svoje prvé výsledky. Niektoré údaje sú zarážajúce. Tak napríklad každý druhý Slovák nezvláda prácu s textom v e-mailoch, blogoch či v sms-správach. Problém je gramatika. Odborníci dokonca hovoria o takzvanej skrytej poruche písania.

Ležerne brošňa pre notebook

"Prácu s internetom ovláda 53,8 percent ľudí. Zvládnutie práce s textom uviedlo 49,9 percent obyvateľov. S elektronickou poštou vie pracovať 46,9 percenta," povedal Marián Jánošík zo Štatistického úradu. "Ponukame roztomile steniatka vybornewho exterieru a povahy, po vystavne uspesnych rodicoch, do dobrych a starostlivych ruk." Tento webový inzerát akoby ani nepísal Slovák.

Jeden internetový predajca zasa predáva tašku na notebook, ku ktorému uvádza takýto popis. "Ležérne brašňa pre štýlové nosenie Vášho notebooku, ktorú uvítajú ako doplnok cestovaní najmä dámy prenášajúci svoju mobilnú kanceláriu."

Modelujte z plasttelíny písmená

Gramaticky chybné texty sme našli aj v blogoch. Viacerí ich autori sa pritom sami považujú za ľudí, ktorí majú blízko k slovu. "Aj veľmi šikovní ľudia urobia strašné chyby. Vôbec nečítajú. A potom aj tie sociálne siete...," hovorí sociologička Sylvia Porubanová. Psychologička Eva Eršéková hovorí o fenoméne internetovej doby - takzvanej skrytej dysgrafii. "Píšu bez diakritiky, bez dĺžňov, mäkčeňov.. Vynechávajú písmenká," tvrdí Eršéková. A ako zistíte, že zrejme máte dysgrafiu aj vy?

"Nech si vymodelujú z plastelíny písmeno. Ak ho nevedia vymodelovať, sú dyshrafici," tvrdí Eršéková. Ak ste s pravopisom nikdy nemali problémy a zrazu sa akoby z ničoho nič objavia, treba vyhľadať neurológa. Toto zvykne byť prvý príznak ochorenia mozgu.

Kompletné výsledky sčítania si môžete pozrieť TU!

TV JOJ

Súvisiace články