Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jedinečné sčítavanie tučniakov. Vedci použili satelity
Zdielať na

Jedinečné sčítavanie tučniakov. Vedci použili satelity

Takmer 600 000 Tučniakov cisárskych, skoro dvojnásobok pôvodných odhadov, žije podľa vedcov na Antarktíde. Sčítanie týchto zvierat bolo doteraz veľmi obtiažne.

Sčítavanie satelitmi

So sčítavaním skutočného počtu tohto druhu tučniakov pomohli satelity. Počítanie urobila skupina vedcov z austrálskych, britských a amerických výskumných inštitúcii. Výsledky zverejnili v odbornom časopise PLoS ONE.

Prvé sčítanie z vesmíru

Pomocou satelitných snímkov s veľkým rozlíšením zistili, že na Antarktíde žije 595 tisíc tučniakov cisárskych. Niektoré kolónie týchto zvierat údajne ale zmizli. Podľa vedcov sú za tým klimatické zmeny. "Je to úplne prvé sčítanie nejakého živočíšneho druhu urobené z vesmíru," uviedla ekologička Barbara Wienecková z Austrálskej antarktickej divízie (AAD).

Pol milióna tučniakov cisárskych však podľa nej nie je počet, ktorý by mal vedcov uspokojiť. Počty týchto zvierat by mohlo ovplyvniť otepľovanie oceánu, ktoré odborníci zaznamenali. Vedci sa predovšetkým obávajú zmien morského ľadu, ktorý je spojený s kontinentom a na ktorom väčšina kolónií žije. Väčšina populácie tučniakov by naopak mohla vytvárať tlak na množstvo malých vodných kôrovcov, ktorými sa tieto vtáky predovšetkým živia. 

Tučniak cisársky

Tučniak cisársky (Aptenodytes forsteri) je najväčším druhom tučniaka. Môže dosahvoať výšku až 122 centimetrov. S ostatnými desiatkami i stovkami jedincov vytvára kolónie, v ktorých dokáže prečkať mimoriadne mrazivé počasie. Pôvodné informácie hovorili o tom, že na Antarktíde žije medzi 270 a 350 tisíc jedincov tohto druhu. Sčítavanie tradičnými metódami však bolo nepresné vzhľadom na extrémne podmienky na Antarktíde, kde môžu teploty klesať k -50 stupňom Celzia.

Preplával 6000 kilometrov a prežil

Z ľadovej Antarktídy k brehom Nového Zélandu priplával tučniak cisársky. Vytrvalý vták musel na strastiplnej ceste prekonať tisícky kilometrov a ani na pevnine Nového Zélandu nebol v bezpečí. Zoológovia tvrdia, že tento tučniak je prvým jedincom po 44 rokoch, ktorému sa obrovskú vzdialenosť podarilo prekonať. Pozrite si reportáž.

Súvisiace články