Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Preplával 6000 kilometrov a prežil
Zdielať na

Preplával 6000 kilometrov a prežil

Na Novom Zélande majú neobyčajného hrdinu. Z ľadovej Antarktídy k jeho brehom priplával tučniak cisársky. Vytrvalý vták musel na strastiplnej ceste prekonať tisícky kilometrov a ani na pevnine Nového Zélandu nebol v bezpečí.

Zoológovia tvrdia, že tento tučniak je prvým jedincom po 44 rokoch, ktorému sa obrovskú vzdialenosť podarilo prekonať. Asi meter vysoký tučniak cisársky sa dostal až na pobrežie Kapiti, ktoré je na južnej časti severného ostrova. Podľa experta, len šťastnou náhodou ho tam neskántrili mieste psy, ktoré majitelia púšťajú na pláž.

 

"Tento tučniak sa vyliahol s novou tohtoročnou populáciou tučniakov. Mláďatá normálne zostávajú na ladových pláňach, kŕmia sa rybami, chobotnicami a planktónom. Tento tučniak sa však vydal úplne inou cestou ako jeho kŕdeľ a prekonal naozaj obdivuhodnú vzdialenosť," hovorí expert na tučniaky z TEPAPA mázea.

Zoológoavia nevedia povedať, prečo sa tučniak oddelil od svojho kŕdľa a vybral sa na dlhú cestu. Isté je len to, že keď sa mu podarilo prekonať takmer 6000 kilometrovú vzdialenosť, musí byť zdravým a mimoriadne silným jedincom. Domovom najväčších tučniakov sveta sú ľadové brehy Antarktídy a iba výnimočne sa vydávajú na sever.

Tučniak, plavec, 6000 kilometrov v kuse

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy