Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
1. október 2012. Fico sa dotkne 5 mld. € a otvorí druhý pilier
Zdielať na

1. október 2012. Fico sa dotkne 5 mld. € a otvorí druhý pilier

Vláda Roberta Fica plánuje na pol roka otvoriť druhý dôchodkový pilier. Vstup a výstup z neho by mal byť možný od 1. októbra tohto roka do 31. marca budúceho roka. Vyplýva to z návrhu zákona, o ktorom by v pondelok mala rokovať Hospodárska a sociálna rada SR.

Z 9 na 4 percentá

Poslanec SaS Jozef Mihál upozornil na to, že otvorenie druhého piliera bude sprevádzať zníženie príspevku do druhého piliera z 9 % na 4 z hrubej mzdy a zvýšenie poplatkov pre sporiteľov. "Ak sa druhý dôchodkový pilier otvorí za pomoci masívnej propagandy, ktorú premiér ohlásil, tak tretie otvorenie druhého piliera môže znamenať masívny odlev sporiteľov," uviedol Mihál.

Zmeny v druhom pilieri sú súčasťou návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Vláda pri odhadovanom dopade na verejné financie počíta s tým, že do kapitalizačného piliera počas uvedeného obdobia vstúpi 10 tis. nových sporiteľov a vystúpi z neho 60 tis. sporiteľov.

Kampaň nie vyháňanie

Ako uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Burian, ministerstvo práce ide otvoriť druhý pilier na základe právnej analýzy. "Tá analýza nám hovorí o tom, že pri takýchto významných zmenách bude dobré, aby sme otvorili druhý pilier vzhľadom na to, že tieto zmeny prekračujú rámec obvyklosti a mohli by nastať komplikácie,“ povedal. Túto právnu analýzu podľa neho ministerstvo dostalo vo štvrtok. "Nehovoríme o vyháňaní ľudí zo systému," povedal Burian.

Vláda bude podľa neho robiť kampaň na zvýšenie vzdelanosti sporiteľov. To sa však podľa neho uskutoční až v budúcnosti, a nie pri otváraní druhého piliera. "Nebudú žiadne letáky, ani listy sporiteľom," povedal Burian. Rozpočet verejných financií na budúci rok podľa štátneho tajomníka nebude zohľadňovať žiadny počet vstupujúcich a vystupujúcich z druhého piliera. "Myslím si, že bude neutrálny v tomto smere," dodal.

Fico vraj chce 5 miliárd

Opätovné otvorenie systému starobného dôchodkového sporenia je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca len ďalším dôkazom toho, že vláde Roberta Fica ide len o peniaze sporiteľov.

"Vláda už dvakrát otvorila druhý pilier za prvej vlády Roberta Fica a našťastie ľudia pochopili, že sú to ich peniaze,“ povedal. V druhom pilieri je tak podľa neho stále 1,45 mil. sporiteľov, ktorí majú na svojich účtoch 5 mld. eur. "Vláde ide len a len o tieto peniaze, a nie o budúcnosť dôchodkového systému na Slovensku," dodal Štefanec.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy