Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opozícia vraví vyšším daniam a odvodom NIE!
Zdielať na

Opozícia vraví vyšším daniam a odvodom NIE!

Štát má podľa opozičných strán zlepšiť výber daní a zefektívniť svoj chod, až potom siahať ľuďom na ich peniaze.

Podvod na slušných ľuďoch

Konsolidačné vládne návrhy zvyšujúce daňové a odvodové zaťaženie firiem a občanov považuje opozícia za podvod na slušných ľuďoch, podnikateľoch a celej strednej triede, keďže práve z ich peňazí chce premiér Robert Fico naplniť štátnu kasu. Predseda KDH Ján Figeľ kabinet vyzýva, aby najprv vyčíslil výšku prostriedkov, ktoré štát vyberie lepším výberom dane z pridanej hodnoty a až potom prekladal návrhy na zvyšovanie daní a odvodov.

"Vláda sa obáva škrtať na svojej strane. Nerozumná daňová represia vedie k ekonomickej recesii," povedal na tlačovej besede Figeľ. KDH podľa jeho slov odmieta prenášať zaťaženie na plecia občanov, štát môže väčšinu z avizovaných 1,5 mld. eur získať na lepšom výbere DPH, kde sa celkové úniky odhadujú na 2,3 mld. eur a na efektívnejšom riadení štátu.

"Predseda KDH Figeľ pánovi Ficovi ukázal, ako sa dá výrazne šetriť pri stavbe diaľnic. Štát má stále obrovské rezervy. Premiérovi odkazujem, že ušetrí, ak nezriadi zbytočný vládny post pre exministra Vážneho," uviedol podpredseda strany Július Brocka. Figeľ zároveň vládu vyzval na dôslednú revíziu približne 800 štátnych a príspevkových organizácií, z ktorých sa viaceré duplicitne venujú identickým činnostiam.

"Predseda vlády kvantifikuje, čo vyžmýka od strednej vrstvy, ale nechce vyčísliť, čo vezme veľkým a silnejším. Je to len sranda, nemyslí to vláda s lepším výberom daní vážne? Alebo to prinesie efekt 1,1 miliardy eur, ktoré sa rozdelia na projekty pre oligarchov," spýtal sa nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Aj on sa domnieva, že ak by si štát plnil úlohy, zlepšil výber daní a zefektívnil chod verejnej správy, dane a odvody by sa zvyšovať nemuseli.

S návrhmi prichádazjú aj iní

SDKÚ-DS v rámci konsolidačného balíka predložilo do parlamentu dve novely zákonov, ktoré usporia 50 miliónov eur. "Máme celú vrstvu, ktorá si urobila živobytie zo sociálnych dávok. Musíme to napraviť, rodičovský príspevok patrí ľuďom, ktorí prejavili aspoň náznak ochoty pracovať," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Ide podľa neho o základnú spravodlivosť, aby sa nešetrilo len na pracujúcich občanoch. Plnú výšku rodičovského príspevku by podľa návrhu poberali rodičia, z ktorých aspoň jeden v uplynulých štyroch rokoch odpracoval aspoň 270 dní, respektíve pracoval minimálne 180 dní a ďalších 90 dní sa zúčastňoval aktivačných prác. Rodičovský príspevok v celej výške by patril aj ľuďom, ktorý predtým študovali na strednej alebo vysokej škole. Rodičia, ktorí by podmienky nespĺňali, by dostávali rodičovský príspevok v polovičnej výške. "Riešime tento problém, lebo ľudí veľmi trápi," vysvetlil Frešo s tým, že návrh si môže vláda okamžite osvojiť. "Toto sa bude veľmi ťažko odmietať," poznamenal.

SDKÚ-DS, KDH i Daniel Lipšic absolútne odmietajú zmeny v druhom dôchodkom pilieri, ktoré podľa nich znižujú dôchodky budúcim generáciám. SDKÚ-DS budúci týždeň oficiálne odštartuje petičnú akciu za zachovanie druhého piliera v terajšej podobe, podľa šéfa poslaneckého klubu strany Ľudovíta Kaníka však už teraz dostávajú od ľudí množstvo podpísaných hárkov, ktoré si stiahli z internetu.

So zámermi vlády konsolidovať verejné financie hlavne prostredníctvom vyšších príjmov nesúhlasí ani opozičný Most - Híd. Podľa strany by mala vláda predovšetkým hľadať možnosti na strane výdavkov a až následne zvyšovať príjmy.

Podľa podpredsedu strany Ivana Švejnu by mohol kabinet napríklad znížiť maximálnu podporu v nezamestnanosti, ktorá v súčasnosti dosahuje až 1300 eur. "Len týmto opatrením, keby sme zaviedli strop, tak hovorím o desiatkach miliónov eur,“ vyčíslil možnú úsporu z tohto opatrenia Švejna.

Rovnako by sa podľa jeho slov mohla obmedziť aj stavebná prémia v rámci stavebného sporenia pre vysoko príjmové skupiny občanov. Občania s vyšším príjmom by podľa návrhu strany nemuseli dostávať napríklad aj rodinné prídavky. Ďalšie zdroje vidí Most - Híd aj v oblasti dôchodkov, pričom navrhuje napríklad obmedzenie výsluhových dôchodkov.

Ak by však opatrenia na strane výdavkov nestačili, je Most ochotný podľa Švejnu diskutovať aj o zvyšovaní príjmov. Štát by mohol podľa podpredsedu strany napríklad dražiť a predávať svoje aktíva, či zvýšiť efektivitu výberu daní. Rovnako by strana akceptovala aj zmenu systému zdaňovania nehnuteľností. Predseda poslaneckého klubu strany László Solymos v piatok vyhlásil, že Most – Híd sa bude snažiť pre svoje návrhy získať podporu predovšetkým v opozícii ale ponúka ich aj vláde Roberta Fica.

Premiér všetky návrhy privíta

Premiér Robert Fico vyzval opozičné strany, aby mu predložili svoje plány konsolidácie verejných financií. Predseda vlády zaslal všetkým predsedom parlamentných opozičných strán list, v ktorom im dáva priestor na predloženie vlastných návrhov do konca budúceho týždňa.

“Rešpektujeme právo opozície kritizovať prístup vlády k ozdravovaniu verejných financií. Opozičné parlamentné strany nesú primeranú mieru zodpovednosti za nutnosť konsolidovať verejné financie a preto, očakávame, že kritika vládneho prístupu sa neobmedzí iba na odmietanie všetkých vládnych návrhov, a že jej súčasťou bude aj alternatívny návrh postupu,“ uviedol premiér v liste.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy