Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Fico chce na čele Úradu pre verejné obstarávanie Zitu Táborskú
Zdielať na

Fico chce na čele Úradu pre verejné obstarávanie Zitu Táborskú

Premiér Robert Fico navrhuje za predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zitu Táborskú. Ak vláda na dnešnom zasadnutí tento návrh schváli, o jej zvolení na vyše rok uvoľnené miesto na čele ÚVO rozhodne parlament pravdepodobne na júnovej schôdzi.

Táborská sa o post už uchádzala

Táborská sa uchádzala o spomínaný post už vlani v lete v prvom kole výberového konania medzi 26 kandidátmi. Dostala sa ďalej do užšej trojice spolu s Michalom Maťašom a Petrom Kubovičom. Bývala vláda Ivety Radičovej výber kandidáta na šéfa ÚVO neskôr zastavila pre stratu dôvery v parlamente.

Táborská pôsobila na ÚVO v rokoch 2000 až 2004 ako hlavný radca a neskôr v Slovenských elektrárňach viedla sekciu nákupu a služieb.
Premiér Robert Fico pred stretnutím s predsedom KDH Jánom Figeľom v utorok večer vyhlásil, že rešpektuje, že návrh na predsedu ÚVO má predložiť opozícia.

Nepodporí straníckeho kandidáta KDH

Zároveň dodal, že nebude podporovať straníckeho kandidáta KDH a rovnako nevidí dôvod, aby jednostranne prijal návrh Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) alebo návrh zamestnávateľov. "Ak takéto meno prinesie pán Figeľ a povie, je tu dohoda so ZMOS-om a zamestnávateľmi, túto dohodu si overím a bude pravdivá, zajtra schválime návrh na voľbu predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Ak nie, budem musieť zobrať zodpovednosť ako predseda vlády do vlastných rúk,“ povedal pred stretnutím s predsedom KDH Fico.

SaS: Bola to len hra Roberta Fica s opozíciou

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) s poľutovaním prijíma neúspech predsedu KDH Jána Figeľa pri hľadaní zhody na predsedovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). "To, ako Robert Fico nastolil túto otázku a ako ultimatívne postupoval voči opozícii, dokazuje, že nikdy nemal skutočný záujem na obsadení tohto postu nominantom inej strany. Napriek jednoznačnej dohode opozície však strana Smer predloží do parlamentu svojho kandidáta. Je to dôkaz, že od prvého okamihu to bola len hra Roberta Fica s opozíciou,“ povedala hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy