Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláda môže vládnuť, získala dôveru parlamentu
Zdielať na

Vláda môže vládnuť, získala dôveru parlamentu

Národná rada krátko predpoludním získala dôveru. Tento krok je podľa Ústavy SR posledným, ktorý legitimizuje jej právo vládnuť na základe výsledkov volieb.

Podpora aj od obyčajnej Ritomskej

Za programové vyhlásenie vlády, a tým aj vyslovenie dôvery kabinetu, hlasovalo 82 zo 145 prítomných poslancov. Zdržalo sa ich osem, 53 členov snemovne bolo proti a dvaja nehlasovali.

Za programové vyhlásenie hlasovali všetci poslanci vládneho Smeru-SD až na Viliama Holevu, ktorý sa však neskôr vyjadril, že mu zlyhalo hlasovacie zariadenie. Prítomný za Smer-SD nebol poslanec Štefan Hreha.

Z opozičných poslancov vyslovila vláde podporu Mária Ritomská (OĽaNO). Ostatní prítomní opoziční poslanci hlasovali proti alebo sa zdržali.

Ficova vláda si na nadchádzajúce štvorročné obdobie stanovila desať kľúčových úloh. Na prvé miesto kladie snahu zmiernením dopadov krízy posilniť istoty ľudí. 

Stabilita, dialóg, ochrana ľudí

Schválený program vlády je podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) programom na ochranu ľudí pred dosahmi krízy. „Chcem ubezpečiť všetkých ľudí na Slovensku, že tento program je program stability, sociálneho dialógu, ochrany ľudí, ktorí sa len veľmi ťažko môžu brániť pred dosahom krízy,“ povedal.

Zakrátko podľa premiéra vznikne Rada solidarity a rozvoja a z jej rokovaní vzídu návrhy zákonov a opatrení, ktoré povedú k zníženiu rozpočtového deficitu v roku 2013 pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Opätovne zdôraznil, že pri napĺňaní tohto cieľa bude vláda osobitne prihliadať na potreby chudobných a slabých.

Bez alternatívy...

Predseda vlády Robert Fico vyzval opozíciu, aby nezneužívala tému šetrenia na politický boj. Vo svojom záverečnom prejave k programovému vyhláseniu na pôde parlamentu povedal, že je nelogické, aby kritizovala chystané vládne opatrenia a sama pritom neponúkla vlastné návrhy.

"Opozícia v diskusii nepredložila alternatívu k naším návrhom na zníženie deficitu. Ak máte návrhy lepšie ako my, dajte nám ich. Ale nie odpovedať a hovoriť na všetko nie, nie, nie. Toto cesta určite nie je," povedal.

Premiér upozornil, že na riešení problémov sa budú musieť zúčastniť všetci občania bez ohľadu na národnosť, konfesiu či sexuálnu orientáciu. Zareagoval aj na kritiku za to, že zostavil jednofarebnú vládu. "Ako keby Smer-SD víťazstvom vo voľbách spáchal zločin. My sa nikomu nebudeme ospravedlňovať za to, že sme vyhrali voľby. Nikomu!" podčiarkol.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Počiatek_Maďarič_Kaliňák_Fico_Lajčák_Richter_NR SR

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy