Zatiahnuté
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Konečne! Poslanci odhlasujú program, potom sa pomodlia
Zdielať na

Konečne! Poslanci odhlasujú program, potom sa pomodlia

Rokovanie o programovom vyhlásení vlády v utorok 15. mája vyvrcholí hlasovaním. Do rozpravy sú prihlásení už len štyria poslanci, hlasovať by sa v prípade rýchlej diskusie preto mohlo už dopoludnia o 11:00.

83-ka je istá

Schválenie Programového vyhlásenia vlády SR a vyjadrenie dôvery kabinetu je ústavným predpokladom pre ďalšie fungovanie vlády. So schválením dokumentu by vládny Smer-SD nemal mať problém, keďže v parlamente disponuje 83 hlasmi, pričom ich na schválenie potrebuje 76. O dokumente snemovňa diskutuje od 3. mája.

Po prerokovaní programového vyhlásenia sa poslanci dostanú aj k legislatívnym návrhom. Novelou zákona o zdravotnom poistení chcú poslanci za Smer-SD dosiahnuť, aby sa peniaze z poistného medzi poisťovne rozdeľovali aj na základe chorobnosti poistného kmeňa, čím má Všeobecná zdravotná poisťovňa získať ročne dodatočných 50 miliónov eur.

Úpravou Obchodného zákonníka chcú zasa preniesť rozhodovanie o podaní cenových návrhov z Predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu kontrolovaného privatizérmi na valné zhromaždenie, kde má väčšinu štát.

Zo 150 na 100

Opozičná SaS čaká, kedy bude v pléne obhajovať svoj zámer znížiť počet poslancov zo 150 na 100, návrhu na zrušenie trestnoprávnej imunity sa zatiaľ vzdala. Na zrušení trestnoprávnej imunity už totiž začala pracovať skupina poslancov zo všetkých parlamentných strán. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) si od jej práce sľubuje, že imunita bude zrušená od konca augusta či začiatku septembra.

Na programe druhej schôdze parlamentu sú aj viaceré personálne rozhodnutia. Poslanci budú voliť riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, za ktorého vláda navrhla Jozefa Magalu, šéfkou Úradu na ochranu osobných údajov by sa mala stať Eleonóra Kročianová. Snemovňa bude aj odvolávať a voliť členov Dozornej rady Sociálnej poisťovne.

Hlasovanie a potom modlitba

Paška druhú schôdzu parlamentu naplánoval na päť rokovacích dní, napriek tomu sa v utorok o 9:00 začne už siedmy deň zasadnutia.

Poslanci sa od utorka počas schôdzí začnú pravidelne modliť. Zídu sa cez obedňajšiu prestávku o 12:15 v jednej z miestností budovy zákonodarného zboru. „Viacero poslancov sa pomodlilo v parlamente, čo je pekné, ale nemusí to tak byť vždy. Môžeme sa pomodliť aj mimo parlamentu, ako to robíme vždy,“ povedal Jozef Mikloško. Podľa neho sa niekoľko poslancov dohodlo, že by sa mali začať pravidelne stretávať v niektorej miestnosti. „Tu sa pomodlíme. Bude to nadkonfesijné. Prečítame si Sväté písmo, krátko pomeditujeme. Budeme tam volať katolíkov, evanjelikov a ďalšie konfesie,“ uviedol.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TASR/Tomáš Halász

Súvisiace články

Najčítanejšie správy