Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Druhý pilier sa trasie! Sporiť si budeme menej
Zdielať na

Druhý pilier sa trasie! Sporiť si budeme menej

Zásadné zmeny v druhom pilieri dôchodkového sporenia sa dotknú takmer jeden a pol milióna Slovákov. Zo súčasných 9 percent si budeme sporiť o polovicu menej - opozícia bije na poplach a rozbehla petičnú akciu. Prekvapivo ticho sú ale dôchodkové správcovské spoločnosti. Na vládu tak zostáva zrejme apelovať len občanom.

SDKÚ-DS hovorí o šarmantnom ústupku, ktorý vláda voči DSSkám pri rokovaniach spravila. Ten má spočívať v zvýšení poplatkov za správu peňazí vo fondoch,  čím sa zvýši zisk súkromných správcovských spoločností.

Sporiť si máme menej

Smer-SD pri preberaní ministerstva práce hovoril pôvodne najmä o tom, že druhý pilier opäť otvorí. Dôvodom malo byť to, že je ňom veľa ľudí, ktorí si nenasporia dostatok na dôchodok alebo ktorým sa tam sporiť neoplatí. Táto téma nakoniec utíchla a prišlo na rad niečo, čo pred voľbami nikto nahlas nespomínal, respektíve sa hovorilo o tom, že parametrické zmeny, teda zníženie percent prostriedkov odchádzajúcich do druhého piliera, nebudú až tak reálne.

Opozícia rozbehla petíciu

Petíciu opozičných strán SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd za zachovanie 9-percentnej výšky príspevkov do druhého dôchodkového piliera zatiaľ podpísalo takmer 30-tisíc ľudí. Na to, aby sa s ňou musel zaoberať parlament, treba 100-tisíc podpisov, letný program organizátorov petície je teda jasný.

SDKÚ-DS navrhuje štátnu DSSku

SDKÚ prišla v pondelok s dvoma konkrétnymi návrhmi, ktoré by vraj zabránili tomu, aby vláda musela siahať na peniaze v druhom pilieri a nemusela znižovať pomer, ktorý si teraz odvádzame.

Navrhuje, aby si vláda zriadila tzv. štátnu DSSku alebo druhý spôsob, ku ktorému pristúpili krajiny ako Poľsko a Litva. Peniaze, ktoré chýbajú v Sociálnej poisťovni práve pre výpadok pre druhý pilier, by sa tak nezapočítavali do štátneho dlhu, a tým by sa de facto ušetrilo 900 miliónov eur.

Smer to zatiaľ za tému nepovažuje

Či budú takéto návrhy prístupné aj pre vládny Smer-SD je otázne. Čo sa týka štátnej DSS, tam ministerstvo odkázalo, že možno to nie je zlý nápad, ale nevidí to ako otázku najbližších mesiacov, skôr rokov. Opozícia odkazuje, že ak sa nemajú brať ľuďom peniaze, treba takéto návrhy pripraviť čo najskôr a je to možno otázka mesiaca.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy