Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Muňko: Druhý pilier treba po konsenze zmeniť
Zdielať na

Muňko: Druhý pilier treba po konsenze zmeniť

Druhý dôchodkový pilier treba podľa poslanca národnej rady za Smer-SD Dušana Muňka po širokom konsenze zmeniť. Ako uviedol, treba o tom diskutovať s opozíciou, zamestnávateľmi, odbormi, teda s ľuďmi, ktorí k tomu majú, čo povedať.

"Smeru druhý pilier nevadí, ale keď bol nastavovaný, bol nastavený úplne zle. Vychádzalo sa z úplne iných čísel,“ zdôraznil Muňko s tým, že aj pravicová vláda, ktorá zavádzala druhý pilier uvažovala, že najprv odvod bude maximálne štyri percentá a potom šesť percent. V parlamente prešlo deväť percent. "Aký význam má, aby daňový poplatník platil na ľudí, ktorí sú v druhom pilieri? Dnes druhý pilier nezarába. Ekonomika nemá taký rast, ako by mala mať,“ dodal.

Zle nastavený druhý pilier

Druhý pilier je podľa Muňka zle nastavený, ale je potrebný pre mladých ľudí a pre tých, ktorí zarábajú viac ako 700 eur. "V druhom pilieri však nemôže byť štvrtina ľudí, ktorí nemajú žiaden vymeriavací základ. Nemôže tam byť 60 percent ľudí, ktorí zarábajú menej ako 500 eur, lebo si v tom pilieri nenašetria. To je hlavný dôvod, prečo treba o druhom pilieri pri širokom konsenze diskutovať a zmeniť ho,“ uviedol.

Následne musí dôjsť podľa neho k politickému rozhodnutiu, koľko percentný odvod do druhého piliera bude. "Ďalšia vec je, čo bude v treťom pilieri. Tí mladí, čo sú v druhom pilieri, by mali dať také isté percento aj do tretieho piliera. Keď to bude deväť percent, tak by dať do tretieho piliera deväť percent,“ konštatoval.

Väčšina živnostníkov platí minimum

Sociálna poisťovňa dnes podľa Muňka registruje približne 270 000 živnostníkov. Z nich 87 percent platí do poisťovne z minimálneho základu, čiže dnes mu vyjde dôchodok 190 eur. "Ak chcú mať slušný dôchodok, musia sa o seba slušne starať a odvádzať do Sociálnej poisťovne. Ten, kto je dnes v prvom pilieri, prečo by mal odvádzať a doplácať na tých, ktorí si v druhom pilieri na seba nenašetria a padnú do hmotnej núdze? Treba ľuďom v zákone povedať, že ak sú v druhom pilieri a si nenašetria, budú mať taký dôchodok. Nie špekulovať, že budeme dorovnávať k minimálnym dôchodkom,“ vyhlásil poslanec Smeru.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy