Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Každý Slovák zaplatí za odchod Grécka z eurozóny 450 €
Zdielať na

Každý Slovák zaplatí za odchod Grécka z eurozóny 450 €

Grécko sa svojmu osudu zrejme nevyhne a všetko nasvedčuje tomu, že eurozónu opustí. Významní svetoví politici i ekonómovia už otvorene hovoria o tom, že sa na túto situáciu treba pripraviť. A isté je, že by to nebolo lacné. Podľa rôznych prepočtov, ak Atény zbankrotujú, každého Slováka to vyjde na 420 až 450 eur.

Bolestivý odchod Grécka

Hoci štáty, banky či veľké medzinárodné firmy by boli radšej, aby Atény v eurozóne zostali, veľmi jasne aj na Slovensku znejú hlasy, že pre Grécku republiku by odchod z nej bol možno aj vykúpením.

"Grécko by malo vystúpiť z eurozóny. Ten hlavný dôvod nie je, že spôsobuje problémy eurozóne, ale preto, že spôsobuje problémy hlavne sebe," myslí si šéf Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský.

Bankrot Grécka by samozrejme bol medzinárodne bolestivý, avšak dopad na Slovensko by nemal byť dramatický, a teda nie je dôvod na hystériu či paniku. "Pre Slovensko nehrozí osobitné nebezpečenstvo z hľadiska stability. Naviac, Grécko nie je takým významným obchodným partnerom z hľadiska exportných aktivít Slovenskej republiky," potvrdil predseda SOPK Peter Mihók.

Rozhodne sa 17. júna

Zdá sa, že vývoj dáva za pravdu politikom SaS, ktorí už veľmi dlho hovoria, že nalievať obrovské sumy do Atén nemá význam. Liberáli vyrátali, že každého Slováka, vrátane dojčiat, to bude stáť okolo 420 eur.

Ak 17. júna vyhrajú grécke voľby opäť nezodpovedné strany, odchod Atén z euroklubu sa asi spečatí. Podľa našich politikov treba situáciu pozorne analyzovať a zodpovedne sa pripravovať na všetky alternatívy.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Grécko_koláž_peniaze_akropola_odchod z eurozóny

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy