Polojasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Nová mena pre Grécko? GEURO, navrhujú Nemci
Zdielať na

Nová mena pre Grécko? GEURO, navrhujú Nemci

Experti najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank navrhujú zaviesť zadĺženému Grécku paralelnú menu k euru. A to vtedy, ak v júnových predčasných voľbách uspejú odporcovia úsporných opatrení a krajina nedokáže splácať svoje dlhy.

Geuro môže stratiť hodnotu

Geuro, ako toto druhé platidlo nazvali, by tvorili dlhopisy aténskej vlády a bolo by ho možné devalvovať bez toho, aby sa Gréci eura vzdali formálne. Práve devalváciu meny považujú ekonómovia za jeden z prostriedkov k novému naštartovaní gréckeho hospodárstva.

Euro to však neumožňuje. Aj preto časť odborníkov doporučuje návrat k drachme. O hrozbe odchodu Grécka z eurozóny hovoria európski politici stále častejšie.

Najprv oslabenie, potom rast

Hlavný ekonóm Deutsche Bank Thomas Mayer a jeho kolegovia predpokladajú, že nová mena voči euru najprv výrazne oslabne. Uváženú rozpočtovú politiku bude možné podľa nich geuro posilňovať, a ak Atény urobia nutné štrukturálne reformy, nevylučujú nemeckí odborníci ani návrat k euru ako jedinému platidlu krajiny.

"Považujem toto paralelné obeživo k euru za najpravdepodobnejší vývoj," povedal Mayer na ekonomickej konferencii v Berlíne, kde predstavil štúdiu banky.

Vytvoria zlú banku

Grecki vývozcovia tak budú môcť podľa neho napríklad znížiť mzdy, čím sa znovu stanú konkurencieschopní. Podľa Mayera je úplne opustenie spoločnej meny v Grécku nepravdepodobné, pretože si to väčšina obyvateľstva nepraje.

Tlačením paralelných bankoviek aténska vláda splní svoje záväzky aspoň voči Grékom. Tento scnár podľa Deutsche Bank ale súčasna predpokladá nutnosť vytvorenia európskej "zlej banky", ktorá by pomohla postihnutým gréckym peňažným inštitúciám.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy