Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Génius? Jurre (11) vymyslel plán na záchranu Grécka
Zdielať na

Génius? Jurre (11) vymyslel plán na záchranu Grécka

Má iba jedenásť a vymyslel plán, ako spasiť Grécko! To, nad čím si dlho lámu hlavy najlepší svetoví ekonomóvia, vyriešil na obyčajnom pizzovom koláči. Ukázal tak, ako by sa dala zachrániť eurozóna pred krachom. Kľúčové pritom je, aby sa Gréci vrátili k svojej starej mene.

11-ročný chlapec z malej holandskej dedinky síce nepatrí k najlepším žiakom, politiku však sleduje s rodičmi denne. Keď medzinárodný inštitút ponúkol cenu za najlepšiu odpoveď na otázku, ako zaistiť stabilitu, ak jedna alebo viac krajín opustia eurozónu, neváhal a poslal do Londýna svoj projekt. Ako prirovnanie použil pizzu.

Toto je riešenie

"Toto je grécky muž, ktorý dá všetky svoje eurá centrálnej banke a dostane za ne drachmy. Vláda potom vyplatí zozbieranými eurami dlhy,“ tvrdí Jurre. Záujem malého chlapca o európsku ekonomiku a jeho celkom rozumné riešenie nadchlo organizátora súťaže a ten ho odmenil 100 eurami.

Chce robiť v ZOO

Chlapcovo riešenie nie je samozrejme dokonalé. Gréci totiž toho veľa ušetrené nemajú a drachma poklesla tak, že po výmene peňazí by ešte viac ochudobneli. Mnohí boháči medzitým previedli majetok na účty v zahraničných bankách. Paradoxne sa 11-ročný školák v budúcnosti nechce venovať ekonómii, najradšej by pracoval v ZOO so zvieratami.

JURRE HERMANS

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy