Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Gréci schválili ďalšie šetrenie, ľudia sa bavia múčnymi bojmi
Zdielať na

Gréci schválili ďalšie šetrenie, ľudia sa bavia múčnymi bojmi

Grécky parlament v utorok večer schválil sériu nových rozpočtových škrtov a úsporných opatrení v objeme 3,2 miliardy eur, ktorými medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie ďalšej finančnej pomoci.

Škrty grécky parlament schválil v utorok večer pomerom hlasov 202 k 80-im. Prevádzkové náklady ministerstiev majú klesnúť o 15 percent, pričom z rozpočtu rezortu obrany ubudne 400 miliónov eur. Ďalších 386 miliónov ušetria v dôchodkovom systéme, kde počítajú so znížením penzií nad 1 300 eur o 12 percent.

Zníženie minimálnej mzdy

Minimálnu mzdu parlament okresal zo 750 eur na 585. Zamestnanci pod 25 rokov dostanú len niečo cez päťstovku. A to je momentálne každý druhý mladý Grék bez práce.

V rámci opatrení, ktoré nepodliehajú schváleniu v parlamentu, vláda ďalej rozhodla, že mzdy vo vybraných povolaniach zostanú zmrazené dovtedy, kým miera nezamestnanosti v krajine neklesne pod 10 percent zo súčasných 21 percent. Nový balík úsporných opatrení má prispieť k stlačeniu rozpočtového deficitu v tomto roku na úroveň 6,7 percenta hrubého domáceho produktu.

Múčny protest

Napriek výraznému šetreniu si Gréci neodopreli tradičný múčny festival, v ktorom sa poobhadzovali tonami múky. Múčna útek od ťaživej reality si dopriali v meste Galaxidi. "Takto na chvíľu zabudneme na ťažkosti. Je tu veľa ľudí. Hoci bez peňazí, ale aspoň sa bavíme," uviedla jedna z účastníčok "múčnej vojny".

Španielsko

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy