Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Druhý záchranný balík pre Grécko schválený. 130 miliárd eur!
Zdielať na

Druhý záchranný balík pre Grécko schválený. 130 miliárd eur!

Ministri financií krajín eurozóny schválili v noci na utorok druhý záchranný balík pomoci vo výške 130 miliárd eur pre krízou postihnuté Grécko.

S touto pomocou by sa malo zadlženie Grécka znížiť do roku 2020 zo súčasných 160 percent hrubého domáceho produktu na asi 121 percent. "Dosiahli sme dohodu o novom gréckom programe a o zapojení súkromného sektoru, čo povedie k významnému zníženiu dlhu Grécka," povedal po trinásťhodinovom rokovacom maratóne luxemburský premiér Jean Claude Juncker.

Najprv 110, teraz 130 miliárd

Grécko čerpá od minulého roku finančnú pomoc vo výške 110 miliárd eur. Táto suma však nie je postačujúca na záchranu krachujúcej gréckej ekonomiky. Krajiny eurozóny sa preto dohodli na poskytnutí druhého záchranného balíku v hodnote 130 miliárd eur. Grécku totiž už v marci hrozil bankrot. Dohoda o druhom finančnom balíku je spojená s prísnymi podmienkami pre Atény.

Sud s pušným prachom

Zo sumy 130 miliárd eur má krajina v marci vyplatiť dlhopisy, inak sa nevyhne krachu. Niektorí analytici však Grécko prirovnávajú k sudu s pušným prachom a tvrdia, že ani tento krok nie je riešením gréckej neschopnosti. Na odklepnutie pomoci netrpezlivo čakali aj trhy.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy