Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Radičová: Grécko už nemôže dostať ani cent
Zdielať na

Radičová: Grécko už nemôže dostať ani cent

Ďalšie navyšovanie pomoci Grécku nie je podľa premiérky Ivety Radičovej udržateľné. Vyhlásila to v Bruseli.

"Myslím si, že sme všetci dosiahli strop, že nie je možné postupovať takýmto spôsobom donekonečna," povedala premiérka. Dodatočné navýšenie prostriedkov k už schválenej pomoci Grécku vo výške 130 mld. eur by totiž podľa Radičovej bolo veľkou záťažou pre jednotlivé krajiny.

Kontrola nie je riešením

Predsedníčka vlády zároveň odmieta neoficiálny návrh niektorých krajín EÚ, podľa ktorého by mali Atény odovzdať kontrolu nad svojou rozpočtovou politikou európskym inštitúciám.

"Takýto inštitút nie je doteraz zakotvený v existujúcich zmluvách a znamenalo by to presunutie veľkej časti suverenity na inštitút, ktorý v zmluve zakotvený nie je," povedala Radičová. Pripustila však, že sú potrebné určité mechanizmy na väčšiu vymáhateľnosť dodržiavania už dohodnutého postupu.

Zmluvu musí schváliť 12 krajín

Radičová sa pred summitom stretla s vrcholnými predstaviteľmi krajín Visegrádskej štvorky (V4), ktorí podľa nej predtým, ako definitívne potvrdia záujem pripojiť sa k tzv. fiškálnej zmluve, chcú mať istotu, že sa budú môcť zúčastňovať na summitoch štátov eurozóny.

Fiškálna zmluva, ktorá má zosúladiť rozpočtové pravidlá pre všetky členské krajiny EÚ a zaviesť prísnejšie tresty pre ich porušovateľov, by podľa návrhu mohla vstúpiť do platnosti po ratifikácii najmenej dvanástimi krajinami eurozóny.

Zadĺžené Grécko opäť rokuje s veriteľmi o podmienkach odpísania 50% štátneho dlhu. Táto dohoda so súkromnými veriteľmi je pre Atény kľúčová. Inak Grécko nebude môcť čerpať druhý záchranný úver.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy