Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Grécko bojuje o záchranu. Aké sú šance na prežitie?
Zdielať na

Grécko bojuje o záchranu. Aké sú šance na prežitie?

Zadĺžené Grécko opäť rokuje s veriteľmi o podmienkach odpísania 50% štátneho dlhu. Táto dohoda so súkromnými veriteľmi je pre Atény kľúčová. Inak Grécko nebude môcť čerpať druhý záchranný úver.

"V diskusiách bola malá prestávka. Tie ale pokračujú a verím, že včas dosiahneme dohodu," uviedol grécky premiér Lucas Papdémos.

Dohoda je nevyhnutnou podmienkou

Dohoda je nevyhnutnou podmienkou na to, aby Atény dostali balíček v objeme 130 miliárd EUR. Rokovania sleduje priamo v Grécku aj Veľká Trojka - teda Európska centrálna banka, komisia a Medzinárodný menový fond. Tá vyžaduje ďalšie škrty. Gréci teda opäť štrajkujú.

Aktuálny dlh je 355 miliárd

Aktuálny grécky dlh je 355 miliárd €. Európski lídri si dali za cieľ odpustiť Grécku dlhy vo výške 100 miliárd. Má to však háčik. Veriteľmi, ktorí vlastnia grécke dlhy sú Veľká Trojka, grécke banky, penzijné fondy, banky a poisťovne a privátny sektor. Nie všetky skupiny vedia grécku jeho dlhy odpustiť. "Veľká trojka vôbec nemôže nič odpustiť, grécke banky by teoreticky mohli, najviac asi banky a poisťovne, a privátny sektor asi ťažko. Takže najviac 20 - 30 miliárd sa dá odpustiť," tvrdí broker Kamil Boros.

Aj napriek tomu finančníci očakávajú, že eurozóna bude ochotná financovať Grécko aj naďalej. Ak by totiž zbankrotovalo, o peniaze by prišli všetci veritelia.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy