Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nemci si vybavili super pôžičku. Majú mínusový úrok
Zdielať na

Nemci si vybavili super pôžičku. Majú mínusový úrok

Predstavte si, že prídete do banky, aby ste si požičali peniaze. Banka vám ale ponúkne viac ako chcete a dokonca s mínusovým úrokom. V ľudskej reči vrátite dokonca menej, ako ste si požičali. Áno, môže sa to stať. Ale iba v Nemecku. Krajine sa totiž darí už nejaký čas predávať svoje dlhopisy skutočne výhodne!

Nemci sú motorom Európy je to jasné. Niektoré väčšie krajiny sa to na to môžu hrať, ale pravdou je, že Nemci sú tí ,čo udávajú tón a držia to pokope. Dôkazom je aj ich predaj štátnych dlhopisov.

Požičajú si viac, zaplatia menej

V ľudskej reči ide o pôžičku od investorov. Krajina predá svoje dlhopisy, aby mohla financovať svoj chod a požičané peniaze po istom čase vráti. Samozrejme aj s úrokmi. Nemci si ako jediní môžu vydýchnuť, budú vracať menej. "Investori sú momentálne ochotní zaplatiť zato, že Nemecku požičajú. A Nemecko si tak požičia vyššiu čiastku, než splatí," uviedol analytik Nextfinance Vladimír Pikora.

Ide v podstate o unikát, ostatní si musia požičiavať s úrokmi, ktoré sa vďaka dlhovej kríze šplhajú nahor. Až k ôsmim percentám. Krajiny ako Taliansko, Španielsko, Grécko, Portugalsko musia o záujem investorov bojovať. Nie vždy vedia predať všetko, čo ponúknu.

Nemecko prístavom bezpečia pre investorov

U Nemcov je to naopak ponúkli do pľacu 3,9 miliardy eur, záujem bol pritom až o šesť. Investori berú krajinu jednoducho ako prístav bezpečia a radšej dostanú späť menej v budúcnosti ako mať svoje investície ohrozené.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy