Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
TOP 5: Čo čaká svet a trhy v roku 2012...
Zdielať na
Ekonomika

TOP 5: Čo čaká svet a trhy v roku 2012...

Americká Saxo Bank vydala aj tento rok predpovede, ktoré síce nie sú mienené ako to, čo nás zaručene čaká, ale ak by sa niektoré z týchto predpovedí naplnili, trhy by sa výrazne zmenili.

1. Akcie Apple oslabnú

V roku 2011 dosiahli akcie tohto gigantu 50-percentný rast. V nasledujúcom roku bude Apple podľa predpovedí čeliť produktom rivalov Google, Amazon či Samsung. Stratí vraj aj rekordný trhový podiel s operačným systémom a iPadom.

2. Bankové prázdniny

Zmeny zmlúv o Európskej únii nevyriešia dlhové problémy, tie sa vrátia v polovici roka 2012. Kvôli nim poklesnú akciové trhy o 25 percent a európskych politikov to prinúti vyhlásiť bankové prázdniny. Na týždeň alebo aj viac dôjde k uzavretiu všetkých európskych búrz a bánk.

3. Biely dom povedie neznámy muž

V roku 1992 dokázal texaský miliardár Ross Perot využiť ekonomickú recesiu a znechutenie verejnosti z amerických politikov a vo voľbách získal 18,9 percenta hlasov. Súčasný politický systém v USA vyvoláva dezilúziu, čo vytvára dobrú pôdu pre niekoho neznámeho. Podľa Saxo Bank do ringu vstúpi niekto so silným programom skutočnej zmeny a vo voľbách získa 38 percent hlasov.

4. Austrália spadne do recesie

Tichomorím sa bude šíriť efekt spomaľujúceho ázijského obra, ktorý uvrhne ostatné krajiny do recesie. Ak tu niekedy bola krajina závislá na blahobyte Číny, potom to bola Austrália so svojou ťažbou a prírodnými zdrojmi. Čínsky dopyt po tomto tovare oslabuje a tiahne Austráliu do recesie, ktorú umocní krach trhu s bývaním.

5. Banky budú znárodnené

Začiatkom budúceho roka bude rásť tlak na európsky bankový systém, banky budú musieť znižovať zadlžovanie. Malý počet účastníkov na trhu bude viesť k prudkému predaju finančných aktív, medzibankový trh zamrzne a nervózni sporitelia nabehnú do bánk. Viac ako 50 bánk skončí v štátnych súvahách a niekoľko ich prestane existovať.

Zaujal vás tento článok. Ďalšie predpovede nájdete na stránke akcie.sk.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy