Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
S kúpou bytu počkajte. Ceny pôjdu dole
Zdielať na

S kúpou bytu počkajte. Ceny pôjdu dole

Ceny novostavieb za posledný rok výrazne klesli. Najviac zlacnelo bývanie v Prešove, Trnave a v Bratislave. Pre tých, ktorí plánujú svoju bytovú otázku riešiť tento rok, máme dobré správy. Ceny bytov by mali v najbližších mesiacoch i naďalej klesať.

Ceny bytov medziročne poklesli o 10 až 15 %. Za lacnejším bývaním je prasknutie realitnej bubliny a slabý dopyt po nehnuteľnostiach.



Tak napríklad v Bratislave stál v decembri dvojizbový byt v novostavbe zhruba 120-tisíc eur. Rok pre tým však bol ten istý byt zhruba o päť tisícok drahší. Podobný byt v Nitre dnes stojí zhruba 74 000 €, v Trnave 70, v Banskej Bystrici 83-tisíc, v Žiline 70, v Košiciach 85 a v Prešove 72 000 eur.

Nepredajné byty

A dobrých správ pre kupujúcich ešte stále nie je dosť. V tomto roku nás vraj čaká ďalšie zlacňovanie! "Nepredajné byty, ktoré boli postavené v boomových rokoch 2008 a 2009, môžu zlacňovať ," povedal analytik Dávid Dereník. A padať môžu ceny aj pri starších nehnuteľnostiach.

Hypotéky hore nepôjdu

Ani úvery v bankách by nemali byť drahšie. Očakáva sa totiž, že Európska centrálna banka svoju kľúčovú úrokovú sadzbu tento rok ešte zníži. A analytici radia, ak kupovať nehnuteľnosť, tak len na bývanie. Kupovať byt ako investíciu vraj až také výhodné v tomto roku nebude.



isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy