Jasno
11°
Bratislava
Miliardári našli recept na krízu a dlhy krajín
Zdielať na
Ekonomika

Miliardári našli recept na krízu a dlhy krajín

Zdroj: ISIFA

Miliardári sa rozhodli spasiť svet pred krízou. Chcú to uskutočniť s pomocou dodatočného zdanenia, o ktoré požiadali vlády krajín už začiatkom septembra 2011. Ide im naozaj len o nezištnú pomoc?

Množia sa totiž názory, že takto len ratujú svoj biznis. Akonáhle svet vstúpi do druhej krízy, ľudia začnú viac šetriť, dopyt po výrobkoch ich firiem klesne a odrazí sa to aj na tržbách a ziskoch. Táto idea má i svojich odporcov. Tí poukazujú na to, že vyššie dane ešte viac spomalia hospodársky rast krajiny. Aj napriek tomu sa našlo niekoľko boháčov, ktorí sa dobrovoľne rozhodli odovzdávať štátu viac.

Spojené štáty

Tretí najbohatší muž sveta Warren Buffett prišiel s touto myšlienkou ako prvý. Majiteľ spoločnosti Berkshire Hathaway v polovici augusta vyzval Kongres, aby zvýšil dane pre najmajetnejších ľudí. To by malo pomôcť zredukovať schodok Spojených štátov. "Miliardárom naklonený Kongres mňa i mojich priateľov dostatočne dlho rozmaznával,“ vyhlásil Buffett v článku pre denník New York Times.

Dodal, že nastal čas priniesť „spoločnú obeť“. Buffett okrem toho potvrdil, že vlani zaplatil federálnu daň 6 938 744 amerických dolárov: "Bolo to len 17,4 percenta z môjho zdaniteľného príjmu, a to je menej v percentách, ako zaplatil ktokoľvek z 20 ľudí v našej kancelárii. Ich daňové zaťaženie sa pohybuje v rozmedzí od 33 do 44 percent.“

Zaujal vás tento článok? Viac sa dozviete na stránke akcie.sk

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy