Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Eurozóna sa otriasa. Nové pravidlá musí odobriť celá EÚ
Zdielať na

Eurozóna sa otriasa. Nové pravidlá musí odobriť celá EÚ

Eurozóna sa zmieta v kŕčoch. Akúsi vakcínu má priniesť piatkový summit. Svetoví lídri sú pod veľkým tlakom. Ratingová agentúra už varovala, že ak neprijmú razantné riešenia, pätnástim krajinám vrátane Slovenska zníži hodnotenie. A to by ohrozilo celý euroval.

Šéf skupiny ministrov financií členských štátov eurozóny Jean-Claude Juncker nazval krok ratingovej agentúry Standard and Poor's (S&P), ktorá v pondelok večer začala proces revízie ratingov 15 štátov eurozóny, ako "nespravodlivý a prehnaný". "Nerozhodilo ma to, ale som prekvapený, keďže lídri v posledných dňoch vyvinuli značné snahy na prekonanie krízy, ako napríklad úsporné programy v Taliansku a Írsku," povedal pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Spoločná európska mena reagovala na tento krok ratingovej agentúry poklesom voči doláru.

Merkelová to nekomentuje

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla bližšie komentovať rozhodnutie ratingovej agentúry Standard & Poors’s, ktorá varovala pred možnosťou zníženia úverových ratingov členských štátov eurozóny. "To, čo robí ratingová agentúra, je vecou jej zodpovednosti,“ povedala Merkelová

Sarkozy a Merkelová euro padnúť nenechajú

Duo Merkelová – Sarkozy tvrdí, že euro nenechajú padnúť. Aj za cenu rozdelenia únie. "Chceme, aby sa nové pravidlá týkali celej 27čky, sme však pripravení súhlasiť aj so zmluvou pre eurozónu, prípadne pre krajiny, ktoré sa budú chcieť pridať," tvrdí francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Sankcie, ak budeme veľa mínať

Nové pravidlá pre nás znamenajú sankcie, ak budeme míňať príliš veľa. V takom prípade môžeme dokonca stratiť časť moci pri tvorbe rozpočtu. Vyrovnaný rozpočet by sme mali mať dokonca zakotvený v ústave. Zároveň chcú zabrániť tomu, aby mohli spoločné rozhodnutia padnúť na odmietnutí zo strany jedného štátu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy