Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľké porovnanie platov. Nielen lekárov musí trafiť šľak...
Zdielať na
Ekonomika

Veľké porovnanie platov. Nielen lekárov musí trafiť šľak...

Slovenskí lekári chcú za svoju prácu rovnaký plat ako ich kolegovia v Nemecku, či Rakúsku. Sú rovnako vzdelaní a predsa zarábajú o dve tretiny menej. Nie sú však jediní. Nájsť na Slovensku profesiu, v ktorej by sa zarábalo ako v rozvinutých krajinách je nemožné. Pri porovnaní nás až zamrazí...

Lekári odmietajú memorandum, ktoré im navrhuje zvýšiť plat o 300 eur. Chcú platy na urovni Európskej únie. V Grécku je nástupný plat doktora 1 200 eur, v Nemecku rovných 2 500 €. "Rakúšania a Nemci zarábajú tri až štyrikrát viac ako Slováci," vysvetľuje analytička Jana Glasová.

Ťažko si dokážeme predstaviť život bez lekárskej starostlivosti, no ani lekár si nedokáže predstaviť, že mu pekár neupečie chlieb. Slovenský pekár však za svoju prácu dostane 489 eur, kým nemecký kolega 1 577 eur.

Slovensko ako pracujúca chudoba

A nemocnicu treba vlastnými rukami postaviť. Stavbári zarábajú o niečo viac ako je minimálna mzda. Na Slovensku je to 308 €, v Belgicku 1 388 €, vo Francúzsku 1 344 €. V Španielsku berú stavbári 739 a v Slovinsku 734 eur. Ani jedna z profesií na Slovensku sa platovo nevyrovná urovni západných krajín v Európskej únii.

V porovnaní so susedným Rakúskom sú aj učitelia u nás platení na oveľa nižšej úrovni. Rakúski pedagógovia na základných školách zarábajú od 27 135 po 54 036 eur ročne. Na Slovensku učitelia na základných i stredných školách berú od 5 988 po 8 112 €, v skutočnosti v priemere 9 363 eur za rok.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy