Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Oheň, rabovačky, výtržnosti. Grécko ide šetriť...
Zdielať na

Oheň, rabovačky, výtržnosti. Grécko ide šetriť...

Grécky parlament v nedeľu krátko pred polnocou schválil balík úsporných opatrení. Tie boli podmienkou pre poskytnutie novej finančnej pomoci tejto zadĺženej krajine. Gréci v reakcii vyšli do ulíc a ničili všetko, čo im stálo v ceste.

Banky, kaviarne, pamiatky...

Pri nepokojoch sa podľa agentúry Reuters zranilo 120 ľudí. Výtržníci zapálili v hlavnom meste Atény minimálne 45 budov. A to vrátane kín, kaviarní, bánk a viacerých historických pamiatok.

Grécko musí tento rok v rozpočte ušetriť ďalších 325 miliónov eur. Nepopulárnymi opatreniami odvráti nekontrolovateľný štátny bankrot. Európska únia a Medzinárodný menový fond tým podmieňujú poskytnutie ďalšej časti záchrannej pôžičky vo výške 130 miliárd eur. Reformy ešte v sobotu odobrila vláda premiéra Loukása Papadémosa. 

Hrob pre Grékov

"Do najbližšieho zasadania skupiny ministrov financií, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou stretne v stredu, naša krajina, náš ľud, by mal rozmýšľať a urobiť konečnú strategickú voľbu," reagoval grécky minister financií Evángelos Venizélos pri odchode z Bruselu. "Ak vidíme budúcnosť našej krajiny v eurozóne a v Európe, mali by sme robiť, čo musíme robiť, aby sa program schválil," konštatoval.

Nové úsporné opatrenia budú podľa odborových zväzov "hrobom pre grécku spoločnosť", pričom vláda nemá legitimitu na ich zavedenie. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy