Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemci schválili pomoc Grécku. Nikto nevie, čo bude
Zdielať na

Nemci schválili pomoc Grécku. Nikto nevie, čo bude

Veľká kôpka peňazí pre Grécko už dostala v pondelok zelenú v nemeckom Bundestagu. Nikto síce nevie, ako to dopadne, ale väčšina krajín stále dúfa, že tieto peniaze pomôžu eurozóne ako celku. Grécko však dostalo ďalší kopanec. Významná ratingová agentúra ho už poslala do čiastočného bankrotu.

Hlasovanie v Bundestagu o tom, či poslať Grécku ďalšiu pomoc vo výške 130 miliárd eur, nebolo ľahké. Kancelárka Merkelová mala ťažkú úlohu presvedčiť už aj svojich koaličných poslancov o tom, aby poslali peniaze pod Akropolu. Všetkých sa jej ani presvedčiť nepodarilo.

Nevedia, ako sa to skončí...

"Nevieme, aké dôsledky by malo odmietnutie druhého záchranného balíka pre Grécko a potom pre ostatné krajiny ako Portugalsko, Írsko, Španielsko, či Taliansko. Prípadne pre celú eurozónu a nakoniec pre celý svet," vyjadrila sa Angela Merkelová.

Pomoc pre Grécko napokon v Bundestagu prešla. A to aj vďaka opozičným poslancom. Samotná Merkelová však nevie, či ďalšia finančná injekcia Grécku pomôže a ako sa to v Grécku napokon skončí. Podľa svojich pondelňajších vyhlásení je na tom rovnako aj slovenská premiérka Iveta Radičová.

Nejde iba o Grécko

Základným motívom je to, že nejde len o záchranu Grécka, ale aj o záchranu eurozóny ako celku. Ide o to, aby Grécko neskrachovalo neriadeným bankrotom a aby sa táto nákaza nerozšírila ďalej do eurozóny. "Keby Gréci odišli z eurozóny, potrebovali by sme ešte väčší záchranný balík, ako bude trvalý euroval," povedal trader frankfurtskej burzy Robert Halver.

Rating Grécka - bankrotový stav

Aby toho nebolo málo, dnes renomovaná agentúra znížila rating Grécka v podstate na bankrotový stav. Hoci tamojšie ministerstvo financií upozorňuje, že sa dá táto situácia zvládnuť, je logické, že investori a odborníci tejto krajine už neveria. Olej do ohňa priliala agentúra aj tým, že znížila i výhľad pre euroval, pre samotný záchranný európsky mechanizmus.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy