Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Centy končia, 1 a 2 eurové mince nahradí papier
Zdielať na

Centy končia, 1 a 2 eurové mince nahradí papier

Mávate aj vy peňaženku napratanú drobnými jedno či dvojcentovými mincami? Niekedy by bolo asi lepšie nosiť so sebou okrem peňaženky aj nejaké špeciálne vrecúško na mince. A týka sa to aj mincí vyššej nominálnej hodnoty...

Pochopiteľne, sú aj vážnejšie problémy na tomto svete, ale téma - veľa drobných - sa dostala medzi tie, ktoré chce Európska komisia preskúmať. Je možné, že centy zruší a jedno či dvojeurové mince nahradí papierovými bankovkami.

Skončia v miske

Hŕba jedno, dvoj, päť, desať a dvadsaťcentových mincí má takmer jeden kilogram. Pritom jej hodnota má niečo cez 15 eur. Keby ste s ňou prišli do niektorej predajne, zrejme by vás poslali kade ľahšie. "Pár kusov by som si vybrala, ale všetky nie," tvrdí predávajúca.

Drobné mince, najmä jedno a dvojcentové, tak zvyčajne končia v nejakej miske.

Majú vôbec zmysel?

"Tie jedno a dvojcentovky by mali zrušiť," hovoria predajcovia. Aj zákazníci majú podobný názor. "Hneď by som to zrušila, je to len oštara. Teraz mám plnú peňaženku, ale nikto to nechce," hovoria.

Európsky parlament ako keby tieto ponosy už aj počul. Pretože požiadal Európsku komisiu, aby prehodnotil, či tieto mince ešte majú zmysel.

Papiere namiesto mincí

"Európska komisia by mala vypracovať posúdenie vplyvu ďalšieho vydávania jedno a dvojcentových mincí," informovala hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová. A nielen to. Naše peňaženky by mohli byť čo do hmotnosti ľahšie aj o mince jedno a dvojeurové.

"Návrh sa týka prípadného vydávania jedno a dvojeurových bankoviek namiesto mincí," hovorí Pauerová.

Ak návrh prejde, naše peňaženky by odľahčili nielen jedno a dvojcentové mince, ale aj dosť ťažké jedno a dvojeurové. Zostali by nám už len 5, 10, 20 a 50 centové. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy