Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tím EÚ má Grécku zlepšiť čerpanie fondov
Zdielať na
Ekonomika

Tím EÚ má Grécku zlepšiť čerpanie fondov

Zdroj: ISIFA

Európska komisia vytvorila osobitnú pracovnú skupinu, ktorá má pomôcť Grécku s presadzovaním reforiem a čerpaním peňazí z európskych fondov. Odborníci komisie už údajne identifikovali takmer osem miliárd eur v „spiacich fondoch”, ktoré by Aténam mohli pomôcť s naštartovaním ekonomiky. Vyplateniu týchto peňazí Grécku bránia administratívne problémy alebo nedostatočná kvalita projektov.

EÚ už skôr rozhodla znížiť požadovanú mieru gréckeho spolufinancovania dotovaných projektov z minimálne 15 percent na iba päť percent. To znamená, že až 95 percent peňazí na nejaký projekt v Grécku môže ísť z európskych peňazí. Grécko má ale problém s predkladaním alebo spracovaním projektov. Ak by sa tieto problémy vyriešili, mohlo by byť pre Grécko uvoľnených zhruba 7,7 miliardy eur.

Celkovo pre Grécko bolo v štrukturálnych fondoch únie na roky 2007 až 2013 vyčlenených vyše 20 miliárd eur. Z nich zatiaľ bolo vyplatených len asi 30 percent. Zostáva stále okolo 14 miliárd eur, z toho spomínaných 7,7 miliardy v „spiacich fondoch”.

Zaujal vás tento článok? Viac sa dozviete na stránke akcie.sk

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy