Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Grécko zbankrotovalo. Dostane 160 miliárd eur...
Zdielať na

Grécko zbankrotovalo. Dostane 160 miliárd eur...

Ide o prvý riadený bankrot krajiny v histórii eura. Reč je o zadĺženom Grécku, ktoré de facto skrachovalo. Po schôdzke lídrov Európskej únie potvrdila čiastočný bankrot obľúbenej dovolenkovej destinácie Slovákov premiérka Iveta Radičová.

Takmer 110 miliónov eur z celkovej sumy poskytnú vlády členských krajín spoločnej menovej únie a Medzinárodný menový fond, zvyšných takmer 50 miliárd pôjde zo súkromného sektora. Financie do Grécka poputujú vďaka niekoľkým opatreniam, medzi nich bude patriť i program spätného odkúpenia už vydaných dlhopisov.

Zo spoločného vyhlásenia ďalej plynie, že Európsky fond finančnej stability (EFSF) Aténam poskytne dlhodobejší úver, a to s nízkou úrokovou sadzbou. Ta by mala klesnúť na zhruba 3,5 percenta, kým splatnosť pôžičky sa pretiahne zo 7,5 roku na minimálne 15 až 30 rokov. "Ak to bude nutné, tak gréckym bankám poskytneme zdroje na rekapitalizáciu," zhodli sa lídri eurozóny.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy okrem toho vyhlásil, že Grécko dostane v období najbližších 30 rokov celkovo 135 miliárd eur od súkromného sektora a majiteľov gréckych dlhopisov. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy