Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Peklo v Aténach: Naštvaným Grékom odklepli škrty!
Zdielať na

Peklo v Aténach: Naštvaným Grékom odklepli škrty!

Grécko je stále hore nohami. Pokračujú tam demonštrácie a bitky medzi policajtmi a protestujúcimi. V noci polícia zadržala 14 ľudí, čo ešte viac naštvalo demonštrantov. A ešte viac ich napálilo, keď parlament odklepol veľké škrty...

V centre Atén sa rozzúrení občania pustili do polície a vášne si vyžiadali 46 zranených osôb - prevažne strážcov zákona. Zúfalí policajti museli proti protestujúcim použiť slzotvorný plyn, pretože po nich hádzali kamene, zápalné fľaše a stavali barikády.

Policajti rozohnali skupinu asi 400 ľavicových demonštrantov, ktorí sa v ranných hodinách zhromaždili v centre hlavného mesta. Poslanci napokon schválili päťročný plán škrtov pomerom hlasov 155 k 138. Vláda Georgíosa Papandréoua je na dobrej ceste k tomu, aby vo štvrtok presadila zákon o realizácii tohto plánu. Proti novým úsporným opatreniam hlasoval iba jeden člen vládnej Socialistickej strany, ktorého z nej ihneď vylúčili. 

Generálny štrajk v utorok postihol všetky grécke sektory. V krajine sú ochromené všetky druhy dopravy, úrady a banky sú zatvorené a nemocnice fungujú len v obmedzenom režime. Štrajkujú aj letoví dispečeri, čo negatívne ovplyvňuje turizmus.

Gréci už zdá sa strácajú posledné zábrany a búria sa proti krokom vlády čoraz viac. Podľa slov tamojších im vláda opatreniami vyhlásila vojnu a oni budú na ňu odpovedať tiež vojnou. 

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy